genijalno

Trik koji smanjuje kalorije u testenini: Ako ih ovako jedete, sigurno se nećete ugojiti!

Oduševićete se kada pročitate na koji način možete bez griže savesti jesti testeninu

Nutricija 23.01.2020. - 14:09h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Testenina je kod mnogih ljudi među omiljenim jelima, ali koliko god bila ukusna, sadrži skrob koji šteti zdravlju.

 

Naime, 100 grama testenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem telu pretvara u šećer, a to dovodi do nakupljanja masnih naslaga.


Međutim, postoji trik koji pomaže da smanjimo broj kalorija u testenini.

 

Naime, ne treba jesti odmah nakon kuvanja, već ohladiti i ponovo zagrejati.

 

Ovo otkriće je zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji 'Trust Me, I'm a doctor'.

 

 

Testenina sa mlevenim mesom i kobasicom: Budi sva vaša čula i odmah nestaje sa stola! (RECEPT)

foto: Shutterstock


Ispitanici su morali da jedu testeninu, a nakon toga im je meren nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale sveže skuvanu testeninu imali čak dvostruko viši nivo šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine ohlađene testenine, a zatim ponovo zagrejane.

 

Kada se ponovo zagreje, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u bananama ili ovasu", kaže autor ovog otkrića dr. Kris van Tueleken.

 

Drugim rečima,  podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o testenini je uvek zdravije rešenje. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.

 

Testenina sa belim lukom i maslacem: Savršeni kremasti ručak koji će vas raspametiti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...