zdrav način života

Produžite svoj život: Ovih 5 zdravih navika donose 10 godina bez bolesti!

U nastavku pročitajte kakav način života će deceniju garantovati vaše dobro zdravlje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Produžite svoj život: Ovih 5 zdravih navika donose 10 godina bez bolesti!
Foto: Shutterstock

Zdrav način života ženama će dati prosečno deset, a muškarcima sedam godina života bez bolesti poput raka, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2, piše BMJ (British Medical Journal).

Preduslovi za to su: redovna fizička aktivnost, umerenost u konzumiranju alkohola, apstinencija od pušenja, zdrav način ishrane i zdrava kilaža.

Šta znači zdravo živeti?

Američki naučnici su proučavajući medicinsku dokumentaciju 110.000 zdravstvenih radnika tokom više od dve decenije ispitanicima postavili pitanje

zadovoljavaju li najmanje četiri od pet ponuđenih kriterijuma. Dakle, apstiniraju li od pušenja, hrane li se zdravo i uravnoteženo, praktikuju li svakodnevno umerenu ili žustriju fizičku aktivnost u trajanju od 30 minuta, da li im je indeks telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9, te konzumiraju li dnevno ne više od manje čaše vina.

Žene u dobi od 50 godina koje su se pridržavale četiri od pet pomenutih kriterijuma živele su u proseku još 34 godine bez dijagnoze raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, što znači deset godina duže u odnosu na ispitanice koje se nisu pridržavale nijednog kriterijuma.

Sa druge strane, muškarci koji su se pridržavali četiri od pet ponuđenih kriterijuma u proseku su živeli još 31 godinu bez navedenih bolesti, što znači sedam godine duže u odnosu na ispitanike koji ih se nisu pridržavali.

Japanski ikigai: Jedino ovako možete doživeti stotu srećni i bez bolesti!

foto: Shutterstock

Podaci o razlici između muškaraca i žena verovatno su povezani s činjenicom da žene u proseku žive duže, piše BMJ.

Kod muškaraca koji su pušili više od 15 cigareta dnevno, kao i kod gojaznih muškaraca i žena (svi kojima je BMI veći od 30), primećen je najkraći životni vek bez neke od pomenutih bolesti, pokazala je studija.

Međutim, neke stvari su iste kod oba pola. Ne samo da je zdrav način života uticao na manji rizik od razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, već je poboljšao stopu preživljavanja u slučajevima kada je i muškarcima i ženama dijagnostifikovana bilo koja od navedenih bolesti.

Naučnici su se fokusirali u istraživanju na razvoj raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 jer je reč o tri najčešće bolesti u trećoj životnoj dobi koje su usko povezane sa životnim stilom.

Veruje se da su gojaznost ili prekomerna težina povezane s 13 različitih vrsta karcinoma, među kojima su i rak dojke, debelog creva, bubrega, jetre i jednjaka.

Po podacima organizacije Cancer Research UK potencijalni razvoj čak 40 odsto raka može da se spreči ako ljudi izmene način života, odnosno ako smanje konzumiranje mesnih prerađevina, a jedu više vlaknaste hrane i redovno štite kožu od štetnoga UV zračenja.

Jelo za dugovečnost: Ovu salatu jedu Kinezi kao sredstvo protiv starenja! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs