PRIRODNO REŠENJE

Spas za obolele od artritisa: Izbacite ove namirnice iz ishrane i primetićete momentalno poboljšanje!

Sa pravilnom ishranom možete znatno da smanite upalne procese

Fitnes & Nutricija
11:03h Autor:
Spas za obolele od artritisa: Izbacite ove namirnice iz ishrane i primetićete momentalno poboljšanje!
Foto: Shuterstock

Artritis je upalna bolest vezivnog tkiva koja najčešće zahvata zglobove, a postoji čak nekoliko vrsta. Psorijatični, reumatoidni i osteoartritis. Rešenje za umenjenje tegoba kod svakog od njih je izbacivanje određenih namirnica.

Redovno konzumiranje nekih namirnica okidač je za pojavu bolnih oteklina, pa zato lekari pacijentima obolelim od artritisa savetuju određenji režim ishrane.

Ovih 10 namirnica biste morali da izbegavate i njihovu upotrebu svedete na minimum, a so i masnu hranu bi trebalo izbaciti potpuno iz ishrane.

Mlečni proizvodi

Zbog proteina koji se nalazi u njihovom sastavu ove namirnice treba izbaciti iz ishrane. Upravo oni stavraju otekline i iritiraju tkivo oko zglobova.

Proteine možete nadoknaditi konzumiranjem namirnica poput kinoe, pasulja i spanaća.

Šećer

Zbog naglog rasta AGE elemenata, koji se stvaraju kada se u telu molekuli šećera vežu na belančevine ili masnoće nastaju upale, zato svedite unos šećera na minimum.

Ako pojedete dve pomorandže dnevno, vašem telu će se dogoditi ove neverovatne promene na bolje!

foto: Shutterstock

Duvan

Tehnički duvan nije hrana, ali je vrlo štetan za vaše telo. Istraživanja su pokazala da su pušači izloženi većem riziku za reumatoidni artritis, jer štetne stvari iz cigareta oštećuju zglobove, kosti i vezivno tkivo.

Alkohol

Konzumiranje alkohola povećava rizik od pojave gihta, bolesti koja može uzrokovati artritis naročito u stopalima. U ovom slučaju, mokraćna kiselina se ne prerađuje ispravno, pa se usled toga stvaraju mikro kristali koji štetno deluju na zglobove i dovode do upale.

So

So ne pogoduje osobama sa artritisom, ali ni zdravim ljudima se ne preporučuje prekomerni unos. Od konzumiranja soli imaćete više štete nego koristi.

Hrana bogata zasićenim mastima

Konzumacija hrane bogate zasićenim mastima pogoršava upalna stanja kod artritisa, naročito u masnom tkivu. Upala u masnom tkivu ukazuje i na moguću bolest srca. Najopterećeniji izvori zasićenih masti su punomasni mlečni proizvodi, crveno meso i pržena i prerađena hrana.

Omega-6 masne kiseline

Previše omega-6 masnih kiselina aktivira upalne hemikalije koje se oslobađaju u telu, zato ih je potrebno izbegavati. Umesto njih korstite maslinovo ulje, a potrebu organizma za omega 6 masnim kiselinama možete nadoemestiti uvođenjem semenki lana i bundeve u ishranu.

Rafinisani ugljeni hidrati

U rafinisane ugljene hidrate spadaja belo brašno koje se nalazi u mnogim proizvodima, poput hleba, kolača i žitarica. Ono je toliko prerađeno da nema hranjivu vrednost poput izvorne pšenice.

Oni se razgrađuju u šećer u telu i uzrokuju upalne procese. Adekvatna zamena su namirnice od celih zrna žitarica.

Hrana pripremljena na visokoj temperaturi

Već smo spominjali AGE i način na koji uzrokuju upalu u telu. Drugi način na koji se AGE javlja jeste kad se hrana zagreva na visokoj temperaturi.

Jasno je da ne možete preskočiti kuvanje većine obroka, ali možete izbeći meso i dodati više zdravih salata i sirovih ili lagano kuvanih jela od povrća.

Test od tri meseca:

U prva tri meseca redukovane hrane primetićete koje su namirnice najviše prourokovale upale. Bilo bi dobro da ih ne izbacujete sve iz ishrane u istom trenutku, već jednu po jednu kako biste pratili kako telo reaguje.

Kad otkrijete koje su okidači bola, olakšaćete sebi i poboljšati kvalitet života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs