Na prvom mestu

Prebiotici i probiotici koji obnavljaju crevnu floru: Prva pomoć za bolan stomak!

Iz kojih razloga je mikroflora poremećena i kako proizvodi sa prebioticima i probioticima pomažu da popravimo situaciju - saznaćemo u ovom tekstu

Nutricija 05.01.2020. - 14:35h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shuterstock

Oko 85% korisnih mikroorganizama se nalazi u ljudskom telu, a svi ostali patogeni. Sa ovim odnosom, crevna mikroflora je u savršenom redu, a ako ima više patogenih mikroorganizama, dolazi do disbioze. U ovom slučaju se osećaju slabost i nalagodnost u stomaku.

 

Faktori koji utiču na poremećaj mikroflore

 

Probioticima se nazivaju živi mikroorganizmi koji normalizuju crevnu floru. 

Prebiotici se nazivaju dijetalna vlakna koja izazivaju rast laktobacila i bifidobakterija - predstavnika zdrave crevne mikroflore. Takvi živi mikroorganizmi su prirodno otporni na natibiotike i ne dozvoljavaju razvoj patogena u crevima.

 

Evo šta utiče na poremećaj crevne mikroflore:

 

 

Kao obnoviti crevnu mikrofloru

 

U ovom slučaju je potrebno složeno lečenje - upotreba lekova i korigovanje ishrane. Umesto lekova, ponekad se prepisuju dodaci ishrani sa korisnim elementima u tragovima.

 

Zdrava hrana

 

Pripreme i dodatke ishrani treba da propiše lekar, ali prebiotici i probiotici se aktivno koriste u prehrambenoj industriji, jer je uz njihovu pomoć moguće prirodnim putem uspostaviti ravnotežu crevne mikroflore:

 

Najčešći proizvodi koji sadrže korisne elemente u tragovima su fermentisano mleko:

 

jogurt; kefir; kiselo mleko.

 

Takođe korisni mikroorganizmi se nalaze u kiselom kupusu, kiselim krastavcima, jabukama, soja sosu i siru. Povrće i voće u velikim količinama.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...