Dijeta

Način ishrane: Šta jedu mršave devojke, a šta izbegavaju?

One jedu meso, ribu, voće i povrće a i dalje su mršave. Evo i zašto
Fitnes & Nutricija
13:50h Autor:
Način ishrane: Šta jedu mršave devojke, a šta izbegavaju?
Foto: Shutterstock

U knjizi "Pećinske žene se ne goje: Drevne tajne brzog slabljenja", američki nutricionista Ester Blum, preporučuje način ishrane na bazi namirnica koje su naši preci mogli da iskopaju, uberu ili ulove, što uključuje voće, povrće i meso.

Ona tvrdi da meso podiže nivo dopamina i serotonina u telu, hormona važnih za osećaj zadovoljstva i sreće. Serotonin je odgovoran za osećaj smirenosti, sreće i kontrolu nagona. Sve to vodi ka bržem i lakšem postizanju cilja, željenoj, savršenoj figuri.

Zgodne žene jedu meso, ali ne bilo kakvo, već od životinja koje su jele samo travu. Ono je bogato omega 3 masnim kiselinama i povoljno utiču na imunitet i fizičku kondiciju, a takođe sprečavaju aterosklerozu, infarkt, rak, bolesti bubrega i debelog creva. Ima ih u orasima, pistaćima i lešnicima, morskoj ribi, tunjevini, haringi, sardini.

Ove kiseline prisutne su i u pasulju, grašku, sočivu, spanaću, kelju, algama. Među najbogatijim izvorima su hladno ceđena ulja: maslinovo, laneno, od uljane repice, kojima možete da začinite salatu ili meso, ali ne koristite ih za prženje.

Sveža riba, meso, voće i povrće

imaju manje kalorija od prerađene hrane, ističe dr Blum i dodaje da na ovaj način, u stvari, možete da jedete više. Pošto je od mnogih pacijenata čula da ne gube kilograme uprkos zdravoj ishrani i vežbanju, zaključila je da oni, zapravo, jedu "pogrešnu zdravu" hranu, a rešenje je u povratku prirodnim namirnicama.

Prema njenim istraživanjima, našem telu potrebno je manje ugljenih hidrata, od prosečnog dnevnog unosa. Zbog toga predlaže da iz ishrane izbacimo namirnice pune glutena i fabrički proizvedene hrane. Pšenica je glavni izvor glutena u ishrani, a ima ga i u raži i ječmu. Nema ga u integralnom pirinču i heljdi, zato su oni idealna zamena za pšenicu.

Međutim, mnogi nisu ni svesni da su osetljivi na gluten, što može da dovede do oštećenja organa za varenje, bola, nadutosti, umora, neredovne stolice i drugih simptoma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs