vodite računa!

Izbegavajte ove namirnice ako želite da izgubite kilograme: Nezdrave navike prave gadno salo na stomaku!

Fitnes & Nutricija
17:12h Autor:
Izbegavajte ove namirnice ako želite da izgubite kilograme: Nezdrave navike prave gadno salo na stomaku!
Foto: Profimedia

Iako u hranu koju treba da izbegavate ako mislite da smršate spadaju u većini slučajeva najukusnija jela i pića, zarad višeg cilja, pokušajte da bidete čvrstog karaktera i ne dozvolite da vas slabost ka hrani omete u borbi sa kilogramima.

1. Pomfit i čips

Krompir kao povrće je zdrav i pun vitamina i hranljivih vrednosti, međutim kada se priprema prženjem u dubinskom ulju svoje zdrave vrednosti menja u one ne tako zdrave! Čips i pomfrit zahtevaju pripremu i prženje koje nikako nije dobro ni po zdravlje a ni po kilažu. Ulje u kome se pripremaju ove dve slane grickalice na sto stepeni postaje kancerogeno, zbog toga ovaj način pripreme izbegavajte u širokom luku.

Krompir pripremajte tako što čete ga obariti u vodi ili peći u rerni bez ulja. Čak je dokazano da jedna kesica čipsa sadrži više kalorija nego bilo koja druga hrana. Pošto čips i pomfrit dolaze iz porodice brze hrane, moramo reći nešto i o njoj. Brza hrana najpopularnija je u Americi, ali ni mi ne kaskamo mnogo za njima. Najgora stvar tokom pripreme brze hrane, pored ulja jeste dodavanje šećera, koji pospešuje ukus. Zato, zbog stvari koje ste sada saznali, danas na pauzi za ručak pojedite nešto zdravo a ne parče pice ili hamburger.

2. Beli hleb, šećer, brašno i so

Ova kombinacija još je i poznata pod imenom "4 bele smrti". Sve ove namirnice su sastavni deo većine hrane koju konzumiramo i zbog toga ih je veoma teško izbeći. Jednina opcija jeste da većinu hrane spremate sami i tom prilikom upotrebljavate smeđi šećer, morsku so, i integralno brašno. Veliki marketi i pekare često u crni hleb ne stavljaju zaista integralno brašno već kakao, zbog toga je najbolje da ukoliko imate vremena sami sebi pripremate hranu ili kupujete u malim lokalnim pekarama u kojima znate da se koriste pravi i kvalitetni sastojci. Hleb sadrži dosta glutena i ukoliko želite da smršate morate ga izbegavati za ručak i tokom večere. Za doručak možete pojesti jednu krišku.

1984. godine ova hrana je bila zdrava: Danas se smatra otrovom!

foto: Profimedia

3. Gazirani sokovi

Pored toga što su veliki neprijatelji vaših zuba i zdravlja, veoma utiči i na kilažu, u negativnom smislu naravno. Gazirani sokovi sadrže ogromnu količinu šećera i ukoliko ih svakodnevno pijete mogu narušiti vitalnost vaše jetre. pored svega toga, ova vrsta pića se ubraja u jedne od najnezdravijih namirnica na planeti! Zbog toga, kada sledeći put sebe uhvatite kako pijete ili kupujete gazirana pića, razmislite koliko vam je bitno vaše zdravlje ali i kilaža. Pored gaziranih sokova, pretnja za vašu kilažu su i obični, koji takođe sadrže veliku količinu šećera. Tokom dijete pijte vodu i čajeve u velikim količinama, oni su svakako najbezbednije rešenje.

4. Slatkiši

Sve vrste slatkiša, torti, sladoleda i ostalih slatkih stvari izbegavajte što duže možete. Nezdravi šećer zamenite prirodnim i zdravim koga možete naći u voću. Ko kaže da jagode nisu slatkiši, taj vas laže! A ukoliko vam je potrebno nešto jače, možete sebi dozvoliti nekoliko kockica crne čokolade.

5. Alkoloh

Ukoliko je kod vas zastupljena navika veoma čestog konzumiranja alkohola, to je znak za uzbunu. Sa druge strane, čaša vina u dobrom društvu čak je i dobrodošla i neće vam stvoriti nikakve posledice u vidu gojaznosti.

Alkohol sadrži dosta ugljenih hidrata koji utiču na pojačano gojenje. Među svim pićima pivo je ono koje ima najveći uticaj na povećanje telesne mase, zato se njegova česta i prekomerna upotreba ne preporučuje. Svi ste čuli za "pivski stomak", zato da ga ne biste imali, izbegnite pivo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs