Zdrava namirnica

Čudesan proso: Pomaže rad creva, ublažava kožne probleme i alergije

Nutricionisti izuzetno cene proso, jer on pospešuje izlučivanje vode iz tela. Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom - odlično deluje na nokte, kožu, kosu i zubnu gleđ
Fitnes & Nutricija
12:36h Autor:
Čudesan proso: Pomaže rad creva, ublažava kožne probleme i alergije
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da konzumacijom prosa pomažete rad creva? Proso sadrži minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa i silicijuma, koje nećete da pronađete u drugom žitu.

Proso je drevno seme, koje se izvorno uzgajalo u suvim klimama Afrike i severne Kine još od neolita. Arheolozi su otkrili 4000 godina staru činiju rezanaca od prosa u severozapadnoj Kini. Vremenom, proso se proširilo po celom svetu.

Efekti prosa

Nutricionisti izuzetno cene proso, jer on pospešuje izlučivanje vode iz tela. Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom - odlično deluje na nokte, kožu, kosu i zubnu gleđ.

Proso sadrži približno isti procenat belančevina kao i pšenica, od kojih je osam esencijalnih kiselina, što je posebno važno za ishranu vegetarijanaca. Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprečava rast i razvoj bakterija.

Konzumacija prosa dokazano poboljšava vid i izuzetno je dobro sredstvo za ublažavanje kožnih problema i alergija, zahvaljujući salicilnoj kiselini. Ovo je alkalna namirnica koja deluje poput balzama na crevima i sprečava razmnožavanje bakterija u njima.

Proso u kuhinji

Iako je proso još u prvoj polovini 20. veka smatran hlebom za siromašne, danas se o njemu sve više govori i isprobavaju se razni recepti. Kaša od prosa se nekad obavezno nalazila na svadbenim stolovima, venčanjima i ostalim svečanostima, danas se ona često priprema za doručak.

Može da se pripremi kao supa, na mleku, dodatak pasulju, kiselom zelju, jelima s pečurkama ili u kombinaciji s voćem. Ako želite da kuvate proso u vodi, onda možete da dodate začine poput cimeta kako bi se poboljšao ukus. Takođe možete da dodate bananu, limunov sok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs