Ishrana

8 vrsta namirnica koje svaka žena mora da jede: Za dug i zdrav život!

Zdravlje pre svega! Jer kada ste zdrave, sve ostalo ćete lako rešiti

Fitnes & Nutricija
Autor:
8 vrsta namirnica koje svaka žena mora da jede: Za dug i zdrav život!
Foto: Shutterstock

Da bi žena bila zdrava i imala telo koje prati njen ritam života, ona mora u svoju ishranu da unese sledeće namirnice:

1. Limunadu koja će poboljšati metabolizam i ubrzati gubitak težine

Limunada je veoma važna za proces varenja, jer kako jedemo, količina kiseline u našem želucu opada. Istraživanje je pokazalo da je oko 30% žena patilo od atrofičkog gastritisa, a karakteriše ga malo ili nimalo želučane kiseline.

Limunada će vas opskrbiti vitaminom C, ali će i očistiti vašu jetru. Citrusni flavonoidi imaju detoksikacijsku moć koja pomaže u borbi protiv raka i smanjuje upalne procese u telu.

2. Čaj od listova maline koji ublažava menstrualne grčeve

Čaj od listova maline je poznat i kao ženski čaj jer sadrži mnogo vitamina i minerala, neophodnih za žensko telo. Sadži gvožđe, kalcijum, kalijum, vitamine grube B, A, C i E.

Uravnotežuje hormone i jača zidove materice. Trudnice ga rado koriste kako bi ubrzale porođaj i sprečile jake bolove. U čaj se uvek mogu dodati i cele maline (sveže ili zaleđene) kako biste pojačali ukus čaju.

3. Maka koren koji ublažava simptome menopauze

Maka je korenasto povrće iz Perua. Dokazano leči simptome menopauze kao što su talasi vrućine, promene raspoloženja i problemi sa spavanjem. Možete uzimati prah ovog korena i dodavati ga jelima ili džemu.

4. Brokoli sprečavaju nastanak bora

Šoljica brokolija sadrži oko 100% vitamina koji su ključni za proizvodnju kolagena. Kolagen daje koži elastičnost. Takođe je bogata vitaminom A koji pomaže u obnovi ćelija.

5. Jela začinjena kurkumom leče od infekcija

Kurkuma je jedan od najlekovitijih biljaka današnjice. Sadrži snažne antioksidanse i deluje protivupalno. Odličan je lek protiv gljivične kandide.

6. Orašasti plodovi pomažu mišićima

Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala, magnezijuma, kalijuma, fosfora, cinka, selena i sadrži gvožđe. Sadrže i 12 grama masti, uključujući i 2 grama zasićenih masti, ali nutricionisti to smatraju "dobrom masnoćom". Indijski orasi su preporučljivi za zdravlje svake žene.

7. Kinoa jača folikule kose

Kinoa sadrži i vlakna i proteine. Smatra se superhranom, a oni koji paze da jedu zdravu hranu dodaju je u salate ili u zamenu za pirinač. Kinoa štiti i hrani folikule kose, hidrira vlasište i održava ga u dobrom stanju.

8. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sprečava srčane bolesti

Za ženu je najbolje da jede ove vrste ribe: Losos, tuna, pastrmka, sardine.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs