rAJSKO VOĆE

Smokva leči niz bolesti od opstipacije do visokog krvnog pritiska: Voće koje možete jesti tokom cele godine!

Nije nimalo slučajno što se za smokvu kaže da je rajsko voće

Fitnes & Nutricija
Autor:
Smokva leči niz bolesti od opstipacije do visokog krvnog pritiska: Voće koje možete jesti tokom cele godine!
Foto: Shutterstock

Smokve su veoma hranljivo voće koje se od davnina koristi za lečenje skoro svih poznatih bolesti. Mogu da pruže fenomenalnu količinu energije i vitalnosti za telo, kao i pomoć u obnovi probavnog, kardiovaskularnog, limfnog, reproduktivnog, mišićnog, imunog i skeletnog sistema.

Lekovita svojstva smokve

Smokve su bogate mineralima poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma, selena i cinka. Smokve su jedan od najboljih izvora lako apsorbovanog kalcijuma u biljnom svetu, odličan je izbor za sprečavanje osteoporoze, a sadržaj kalijuma u njemu pomaće da se izbegne hipertenzija.

Smokve imaju sposobnost vezivanja kiseline u telu, koje se nakupljaju u obliku masnih globula, i uklanjaju ih iz tela, što je dobar dodatak svakom programu mršavljenja.

Smokve deluju i kao odličan laksativ, a visok sadržaj mucina pomaže u uklanjanju toksičnog otpada i sluzi iz debelog creva. Zbog toga je veoma korisna za ljude koji pate od astme jer pomaže da se sluz iz pluća brzo izbaci.

Smokva će ubiti štetne bakterije, a korisne bakterije će se same razviti u crevima. Ovo voće sadrži hlorogenu kiselinu koja može pomoći u snižavanju šećera u krvi i kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2.

Sveže smokve u sezoni su neverovatna prirodna poslastica. Kada nisu dostupne tokom sezone, onda suve smokve potopite u vodi i dodajte ih u smutije.

Grickanjem svežih ili suvih smokava dobićete prirodan izvor hranljivih sastojaka i energije koja će pomoći vašem telu da optimalno funkcioniše celi dan.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs