Ukusan i vrlo koristan

Nezamenljiv mlečni napitak: Uz tri šolje dnevno izgubićete 80 % sala na stomaku!

Usput ćete očuvati gustinu kostiju i kvalitet mišićne mase

Fitnes & Nutricija
Autor:
Nezamenljiv mlečni napitak: Uz tri šolje dnevno izgubićete 80 % sala na stomaku!
Foto: Shutterstock

Određena hrana telu šalje signale da počne sa dvostruko bržim sagorevanjem masti i da prestane da ih skladišti, a jedna od najmoćnijih namirnica sa takvim svojstvom jeste jogurt.

Studije pokazuju da tri šolje jogurta dnevno i te kako ubrzavaju mršavljenje, zapravo - skidate dvostruko više težine nego kada ne pijete jogurt.

Ovaj ukusni mlečni napitak bogat je kalcijumom, koji doprinosi gubitku kilograma, jer baš ovaj mineral šalje telu signal da započne sagorevanje masnoća i sprečava njihovo skladištenje, naročito u predelu stomaka.

Istraživanja su potvrdila da ljudi koji drže dijetu, a pritom unose dovoljno kalcijuma gube i do 81 odsto više naslaga na struku u odnosu na one koji ga ne unose u dovoljnim količinama.

Stručnjaci upozoravaju da je salo na stomaku posebno opasno jer se povezuje sa srčanim bolestima, povećanim rizikom od moždanog udara i nekoliko tipova kancera.

"Ne samo da su učesnici studije koji su pili jogurt izgubili više kilograma, već su i efikasnije održavali čistu mišićnu masu", kaže prof. dr Majkl Zemel, glavni autor studije.

Prvi znak nedostatka vitamina B12: Vidi se na vašem licu!

foto: Shutterstock

On dodaje da je ovo kritična tačka u svakoj dijeti - treba da izgubite masnoće, ne mišiće, jer vam oni pomažu da sagorite kalorije, a taj proces se često narušava pogrešnim dijetama.

Dr Zemel kaže i da ne bi trebalo da se odreknete mlečnih proizvoda kad ste na dijeti.

"Oni su važni za održavanje kalcijuma na nivou dovoljnom da ne izgubite gustinu kostiju, da sačuvate mišićnu masu i ubrzate sagorevanje masti", zaključio je doktor.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs