ubrzavaju starenje

11 loših navika zbog kojih izgledate i do 10 godina starije: Svaka žena ih nesvesno praktikuje!

U nastavku pročitajte kojih navika treba što pre da se odreknete jer vam dodaju godine

Fitnes & Nutricija
17:26h Autor:
11 loših navika zbog kojih izgledate i do 10 godina starije: Svaka žena ih nesvesno praktikuje!
Foto: Shutterstock

Svaka žena želi da izgleda mlađe, ali nekada nismo svesne da određenim greškama ubrzavamo starenje.

Praktikovanje svakodnevnih loših navika uzrokuje nastanak bora, čineći vašu kožu starijom nego što zapravo jeste.

Multitasking

"Ako vam se čini da vam se obaveze gomilaju iako sve činite da vam se smanjuju, malo odahnite jer s nametanjem raznih obaveza samo stvarate veći stres", kaže dr. Rejmdon Kaskiari iz bolnice St. Džozef u Orangeu u Kaliforniji.

Nekoliko studija pokazuje da hroničan stres izaziva oslobađanje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju ćelije i uzrok su starenja.

Stoga, doktor predlaže da se fokusirate na samo jedan zadatak i krenete dalje tek kada njega završite.

foto: Shutterstock

Ne možete da odolite slatkišima

Pored toga što konzumiranje slatkiša možete da se ugojite, vi dodajete i godine vašem licu.

"U koži molekula šećera vežu za proteinska vlakna u svakoj od naših ćelija", kaže dermatologi dr. Susan Stjuart iz San Dijega.

Taj postupak, poznat kao glikacija, može da rezultira gubitkom sjaja, tonusa kože, nadutošću, povećanjem sitnih linija i bora, te gubitkom kontura lica i povećanjem pora.

Nedovoljno sna

"Manjak sna ne uzrokuje samo podočnjake - već je povezan i s kraćim životnim vekom", kaže dr. Kaskiari, koji je u bolnici St. Josef osnovao laboratorijum za spavanje.

"Spavanje od sedam sati je optimalno. Idite u krevet ranije ako imate simptome nedostatka sna, koji uključuju nedostatak dnevne energije, mentalnu tromost, probleme s pažnjom ili debljanje, kaže doktor.

4 badema dnevno oporavljaju ceo organizam: Čuvaju srce, skidaju kilograme, peglaju bore!

foto: Shutterstock

Niste fizički aktivni

U studiji koja je obuhvatala od oko 11.000 Australijanaca uzrasta od 25 godina i više otkriveno je da se na svakih sat vremena gledanja televizije životni vek smanjio za 22 minuta.

Ljudi koji su prosečno dnevno proveli šest sati gledajući TV živeli su pet godina manje od onih koji televiziju uopšte nisu gledali.

"Ovaj učinak se više odnosi na sedenje i neaktivnost nego na gledanje televizije", kaže dr. Kaskiari i dodaje:

"Kad sedite više od 30 minuta, telo počinje da odlaže šećer u ćelije, pa je mnogo verovatnije da ćete početi da se gojite. Bez obzira gledate li televiziju ili ste za radnim stolom, ustanite svakih 30 minuta ii prošetajte.

Loša kozmetika

Čak i rutina nege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Koža oko očiju je tanja od kože na ostatku lica i brže pokazuje starost, kaže dr. Stuart. Ako vlažite područje oko očiju, vaše lice može izgledati mlađe.

"Kreme za oči koje su najefikasnije jer sadrže retinol A, oblik vitamina A", kaže dr. Stjuart. Ostali važni faktori uključuju emolijente i ovlaživače, antioksidanse, hijaluronsku kiselinu i vitamin C.

"Oni podstiču stvaranje kolagena i elastina i tako smanjuju fine linije oko očiju", kaže dr. Stjuart.

Vodite računa: Možete da dobijete bore tokom spavanja, evo kako da to izbegnete!

foto: Shutterstock

Nedovoljna zaštita od sunca

Samo hodanje kada je sunce može više da šteti koži nego dan na plaži, kaže profesorka dermatologije na Wake Forest Baptistu dr. Sara L. Tejlor.

"Prvi uzrok preranog starenja lica su UV zraci", kaže dr. Tejlor. "UV svetlo je prisutno i kada je oblačno ili kiša.

"Zaštitite svoju kožu nošenjem krema za sunčanje uvek kad izađete napolje kaže dr.Tejlor koja preporučuje SPF između 30 i 50 za svakodnevnu upotrebu.

Prejaka šminka

"Previše majkapa može da nas učini starijima jer velike količine šminke, posebno proizvoda na bazi ulja, mogu da začepe pore na koži i izazovu izbijanje nepravilnosti", kaže dr. Stjuart.

Osim toga, prekomerna upotreba proizvoda s mirisima, iritantnim hemikalijama i alkoholnim sredstvima može da isuši kožu i ukloni nena prirodna ulja, što uzrokuje preranu pojavu bora.

Spavanje naslonjeni licem na jastuk

Spavanje na stomaku ili na boku s licem naguranim na jastuk može da izazove pojavu bora i ubrza starenje.

"Vezivno tkivo i kolagen na licu postaju slabiji", kaže plastični hirurg za lice i stručnjak za negu kože, dr. Džejms C. Marota i dodaje:

"Kada spavate na istoj strani lica iz noći u noć, vaša koža se neće glatko izvijati niti će se vratiti natrag tako brzo kao kad ste bili mlađi.Te linije nabora s jastuka mogu postati trajne.

On savetuje da spavate na leđima ili kupite satensku jastučnicu kako bi koža ostala glatka.

Boravite u pretoplom domu

"Bez obzira palite li kamin ili uključujete termostat, s tim usisavate vlagu iz vazduha.To može da dovede do suve, upaljene kože koja s vremenom počinje izgledati starije", kaže dr. Marota.

Dr. Marota preporučuje i stavljanje vlažnog peškira iznad radijatora ili posude s hladnom vodom, da se nadoknadi izgubljena vlaga.

Pijete na slamčicu

Konzumiranje tamnih pića kroz slamčicu može da spreči mrlje na zubima, ali baš kao što škiljenje može s vremenom da uzrokuje nastanak bora oko očiju, stiskanje usana takođe može da dovede do preranog stvaranja bora oko usta.

"To se događa i zbog pušenja cigareta", kaže dermatolog iz Njujorka, dr. Dženet Pristovski.

foto: Shutterstock

Izbegavate masne namirnice

"Nešto masti potrebno je za održavanje mladolikog osećaja i izgleda", kaže certifikovani nutricionista i fiziolog Fransi Kohen za portal Health.

"Omega 3 masne kiseline zdrave su za srce, a ima ih u masnoj ribi (poput lososa i skuše) i određenim orašastim plodovima (poput lanenih semenki i oraha). One održavaju kožu podatnom, sprečavajući nastanak bora, a jačaju i zdravlje srca i mozga ," objašnjava.

Modni saveti za žene starije od 50: Trikovi koji podmlađuju! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs