Ovo treba da znate

Kardiolog dr Devan: Ko poštuje ovih 6 pravila, ne može da ima problema sa srcem!

Čak i kada jedemo zdravo, mi jedemo previše, upozorava doktor

Fitnes & Nutricija
10:21h Autor:
Kardiolog dr Devan: Ko poštuje ovih 6 pravila, ne može da ima problema sa srcem!
Foto: Printscreen Youtube / John Muir Health

Postoji mnogo načina da zaštitite zdravlje srca, a raznolika i kvalitetna ishrana jedan je od najboljih.

Pravilna ishrana, smatraju stručnjaci, predstavlja kombinaciju zdravih namirnica serviranih u malim porcijama. Ali, odakle krenuti?

Predlažemo - od saveta kardiologa!

Dr Metju Devan, autor Heart Smarta i direktor kardiovaskularnog odeljenja pri zdravstvenoj službi John Muir Health, podelio je neke trikove vezane za ishranu kojih se on uvek pridržava.

1. Male porcije

Iako možda jedemo zdravo, jedemo previše, tvrdi dr Devan. Porcije hrane u poslednjih nekoliko godina porasle su od dva do osam puta od njihove originalne veličine. Stoga on predlaže da prilikom kupovine namirnica proverite navedenu veličinu porcije na etiketi proizvoda.

2. Orašasto voće i mahunarke umesto čipsa

Omiljene grickalice kardiologa su orašasto voće i mahunarke, a za razliku od klasičnih grickalica kao što je čips, ove grickalice bolje zasitne, tvrdi dr Devan.

3. Od preterivanja u lošem do dodavanja zdravog

Prilikom prelaska na ishranu zdraviju za krvne sudove i srce, kardiolozi predlažu postepeno dodavanje namirnica. Takođe, preterivanje u hrani poželjno je skraćivati svaki dan sve dok želja za tim ne nestane. Nakon što uvedete ove promene, imaćete više energije i nećete hteti da se vraćate na staro, tvrdi dr Devan.

Bol u kičmi i zglobovima nije ništa drugo do blokada krvi i energije: Čuveni dr Bubnovski dao najjednostavniji način izlečenja!

foto: Profimedia

4. Jedite zdravo i van kuće

Preterivanje u hrani najčešće se odvija prilikom obedovanja napolju. Kardiolozi stoga predlažu da predjelo podelite s osobom s kojom se nalazite. Osim što je zdravije, i jeftinije je, tvrdi dr Devan. Prilikom odabira predjela bolje je birati grilovano ili pečeno nego ono prženo, predlaže doktor.

5. Biraj zdravo

Odabir namirnica u prodavnicama takođe je važan za očuvanje zdravlja krvnih sudova i srca. Trans-masno, hidrogenizovano i delimično hidrogenizovano reči su koje označavaju loše masti i namirnice s tim sastojcima trebalo bi da izbegavate. Prilikom odabira namirnica potrebno je voditi računa i o tome koliko je kalorija uneseno putem šećera. Ukoliko vodite računa o težini ili nivou šećera u krvi, šećer je vaš najveći neprijatelj, navodi.

6. Jedite hranu koja srce čini zdravim

Većinu tanjira trebalo bi da čini zdrava hrana, smatra dr Devan. Piletina ili losos i tuna namirnice su koje bi trebalo da jedete, tvrdi, a smatra da je pritom potrebno izbegavati kremaste sosove.

S minimalno crvenog mesa, a s puno ribe i povrća, maslinovim uljem i orašastim plodovima i vinom, mediteranska kuhinja je izrazito pogodna za očuvanje krvnih sudova i srca, smatra dr Devan i savetuje kako bi takvu ishranu trebalo da imate na umu.

Akademik i neurohirurg Smejanovič (81) posle 3.000 operacija otkrio: Ovo je smrt za mozak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs