Izvor energije

Bolje od tablete: 5 problema koje banana rešava!

U borbi protiv nadutosti i zatvora, stresa, krvnog pritiska, menstrualnih bolova i depresije vaš odličan saveznik je jedna banana dnevno
Nutricija 07.02.2014. - 09:46h Autor: zenskikutak.rs
Foto: Shutterstock

Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz šablona brzopoteznih izvora energije. Osim hranjive vrednosti, dokazana je njena svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom.

 

1. Nadutost i zatvor
Banane sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela. Osim toga, njihovo delovanje je probiotsko i stimuliše rad creva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju creva i deluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

 

2. Stres


Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer neprestano ostavlja velike posledice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam, pri čemu pada nivo kalijuma u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane, koja u sebi sadrži dovoljno kalijuma, koji će pomoći u normalizaciji otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u telu.

 

3. Krvni pritisak
Poznato je da veliki unos natrijuma, a mali unos kalijuma ima negativan uticaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno da telo opskrbite velikom količinom kalijuma, koji sadrže banane. Svako jutro preporučuje se da pojedete jednu bananu, koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

 

4. PMS
Banane obiluju vitaminom B6, koji povoljno utiče na nivo glukoze u krvi, a dokazano je kako vitamin iz B zajednice kod PMS-a uspešno redukuje problem bolnih i napetih grudi, promene raspoloženja i nagomilavanja vode u telu.

 

5. Depresija
Sastojak banane je triotofan, oblik proteina koji pospešuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime, samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osećaj smirenosti i zadovoljstva.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...