Iz ličnog iskustva

Kada promenite ovo, bićete tanki kao trska: Evo kako emocije utiču na gubitak kilograma!

Psiholozi se slažu da je ovo najbolji metod gubitka kilograma

Fitnes & Nutricija
14:04h Autor:
Kada promenite ovo, bićete tanki kao trska: Evo kako emocije utiču na gubitak kilograma!
Foto: Shutterstock

Biti vitka, mršava, tanka kao trska - je životna želja mnogih žena. Mnoge od nas su pokušale sa raznim dijetama, a neke mogu da napišu i knjigu o tome kako smršati.

Bilo kako bilo, 80% žena će priznati da nisu zadovoljne svojim izgledom i da bi htele da smršaju još barem dva do tri kilograma.

Znam sve o višku kilograma i to iz prve ruke. Od detinjstva sam bila prilično punačka, tako da sam u školi bila izložena ismevanju. Sve me to dovelo do kompleksa.... Kada sam napunila 15 godina, odlučila sam da smršam. Tada su počele dijete, nedelje gladovanja, sirova hrana... Nema na šta nisam bila spremna tada, samo da izgubim koji kilogram.

I stalno sam bila u depresiji. Dok gubite težinu, poričete da ste pod stresom. Kada smršate, onda vas hvata panika druge vrste: kako zadržati postignute rezultate?

Danas neću pisati o fizičkom metodama gubitka težine: ishrani, sportu, vodi... To sve znate i bez mene. Danas ćemo pričati o drugim metodama gubitka težine: psihološkim i energetskim. Uostalom, sa ovim i treba da počnete.

Sve je počelo kada sam se zaljubila. Zaljubila sam se tako da su emocije galopirale od endorfina do adrenalina, a onda je sve tonulo u depresiju.

Za godinu dana ove "ljubavi" izgubila sam 30 kilograma!!! Ne samo da sam postala tanka kao trska, postala katastrofalno tanka.

Ljubav me toliko uzdrmala da mi ni jedna hrana nije prijala. Često sam zaboravljala čak i da jedem!!! Pa kada sam se svađala sa dečkom, padala sam u takvu depresiju da sam stalno plakala i hrana mi nije bila prioritet.

Zašto vam ovo pišem? Ne predlažem vam sličan metod gubitka težine. Poenta je u emocijama. Sve je u emocijama!!! O tome ćemo pričati danas.

Zašto jedemo ono što jedemo?

Svi znate da konzumiramo mnogo više hrane nego što je našem telu potrebno. Možemo lako da živimo ako jedemo jednom ili dva puta dnevno, u malim porcijama. Prava fizička glad je modernom čoveku skoro nepoznata. Glad koju osećamo je glad tankog tela, na energetski omotač. Možemo da sedimo ceo dan i ništa da ne radimo, bez trošenja bilo kakve fizičke energije, ali mi želimo da jedemo. Zašto?

Sve je u energiji. Svaki proizvod i ukus ima svoju energiju. To je dobro rečeno u Ajuverdi. Tako, na primer, slatki ukus umiruje, slano nam podstiče koncentraciju; oštri ukusi nas aktiviraju, dok nam gorki daju strpljenje...

Takođe, svaki proizvod ima svoju ličnu energiju. Neki proizvodi imaju žensku i meku energiju, drugi mušku, neki podižu raspoloženje, drugi vam daju temelj... Kada želimo da jedemo - to je pokazatelj da nam nedostaje neka energija.

Zašto žene hvata strast za slatkišima, a muškarce za slanom hranom?

Zato što žene nesvesno pokušavaju da se opuste i smire, dok muškarci pokušavaju da pokupe i aktiviraju svoju snagu.

Vareći hranu, povezujemo se sa njenom energijom, ispunjava nas svojim vibracijama i promenama mentalnog stanja. Tako, na primer, postoje određeni životni trenuci kada ste bili bukvalno zavisni od nekog proizvoda (on vam je davao potrebnu energiju), a onda ste u jednom trenutku shvatili da ga ne želite više jesti.

Sećam se perioda kada sam jela limunovu koru. Tada sam shvatila da mi gorak ukus daje snagu i strpljenje. Nisam mogla da se zaustavim. Bila sam u stanju da kupim kilo limuna i da ga pojedem, sve sa korom, i to samo za par dana. Bez šećera i bez meda. Svi koji su me videli kako "tamanim" limun, zgražavali bi se, ali meni je to tada baš prijalo. Mesec dana kasnije, ovaj period u mom životu se završio. Želja za limunom je nestala.

Jedemo jer nam nedostaje emocije. Molim vas da zapamtite svaku radost i srećan dan u svom životu.

  • Da li ste mnogo jeli tog dana?
  • Da li ste uopšte jeli?

Kada smo ispunjeni pozitivnim emocijama, ne trebamo dodatne izvore energije i zato ne jedemo.

Zašto nam dijeta ne pomaže?

Iscrpljujuće dijete pomažu nam da izgubimo težinu samo neko vreme. Jedan moj prijatelj je pola godine bio na strogoj dijeti i evo šta je rekao: "Jednom sam se probudio i shvatio da ne mogu više da gladujem. Uprkos činjenici da sam smršao i da je moje telo izgledalo fantastično. Čak ni ta činjenica me nije mogla zadovoljiti. Počeo sam da jedem tada u sred noći. Prvo sam uzeo salatu, da bih kasnije bukvalno progutao sve što je bilo u frižideru. Jao sam čak i one čokoladne novogodišnje ukrase koji su pola godine stajali u frižideru. Nisam mogao da presatnem..."

To uopšte nije bila glad, već tanko telo iscrpljeno i bez energije.

Fizičko telo može izdržati glad dugo vremena i bez ikakvih smetnji, da bi ste se na kraju vratili normalnoj ishrani. Ali sputano telo ne može. Svakog dana mu je potreban određen niov hrane, a kada mu uskraćujemo hranu postajemo nervozni, razdražljivi...

Sećate se kada ste na dijeti koja traje dugo? Tu nema nikakvog zadovoljstva ni spokoja.

Kada ste emocionalno ispunjeni, vaše telo nije gladno.

Odlučila sam da sprovedem jedan eksperiment: organizovala sam svaki dan sebi neko zadovoljstvo - vožnja biciklom, dan u velnes centru, čitanje omiljene knjige, druženje sa zanimljivim ljudima i td...

Za mesec dana sam smršala 4 kilograma iako nisam bila na dijeti. Jela sam šta sa htela i kada sam htela. Tj. nisam uopšte razmišljala o hrani. Znači, hrana mi nije bila prioritet.

To sam isto primetila na svojoj svekrvi. Nakon 15 godina, napokon je sebi kupila automobil. Stalno je "zujala" na sve strane i za mesec i po dana, smršala je 3 kilograma. Samo od velike doze adrenalina! Priznala je da nije imala želju za hranom, da je često i zaboravljala da jede, pogotovo kada je planirala da krene na neki put. Onda sam počela da primećujem isti obrazac kod drugih žena.

Kada živimo u harmoniji sa našom prirodom, sa našim telom - ne fokusiramo se na hranu, naše navike se menjaju, interesi se menjaju. Prestajemo da žudimo za hranom.

Moj predlog je:

Predlažem vam da sprovedete eksperiment od 21 dan i da svaki dan radite ono što najviše volite! Umesto hrane, nahranite se radošću!

Najvažnije je da radite ono što vama prija, što vi volite. Svaki dan radite nešto dobro za sebe. Na primer: spa, masaže, kupke, seks, sport, ples... Veoma je važno da vaše telo oseća radost.

Ako primetite da ste se ugojili iznenada, budite sigurni da ste bili u životnom periodu koji vas nije zadovoljavao. To znači da ste se udaljili od sreće.

Evo par stvari koje vas goje a da to nije hrana:

Zanemarivanje sebe zbog muža, dece, rodbine, kolega...

Kada radimo nešto što nam je neprijatno;

Kada ne ostvarujemo svoje želje;

Kada smo zarobljeni u prošlosti;

Nezadovoljstvo mužem ili partnerom;

Strah od života, strah od ne suočavanja sa životom;

Odricanje do svojih želja;

Odbacujemo život, ostajemo u zoni udobnosti;

Sa stanovišta psihologije, emocija koja nas deblja je strah.

Ako želite da smršate, ne idite na dijetu, već radite na sebi: rešite se straha, oslobodite se stega i kilogrami će nestati.

Postoji jedan dobar psihološki test koji se zove "Kao da". Da biste smršali morate da živite "Kao da već imate idealnu figuru".

Zamislite:

Imate savršeno telo i baš ste privlačni i poželjni.

Evo šta će se desiti: Rešićete se depresije; intimni odnosi će postati senzualniji; vi ćete postati smireniji; više ćete voleti sebe i svoje telo...

Radost je osećaj koji je dostupan svakom telu, bez obzira šta vaga kaže.

Radost ne poznaje kilograme. A kada se radost useli u vaše telo, neće biti potrebe za velikom i teškom hranom.

Moj predlog je da ne radite na mršanju već na glatkoći kože, na zategnutosti. Vežbajte, idite u spa centar i videćete kako ćete zavoleti svoje telo.

Imala sam priliku da radim sa modelima: prelepim muškarcima. Pitala sam ih da li vole mršave žene, koje se bave modelingom. Sva trojica su mi priznala da obožavaju srećne i zadovoljne žene!

Reći ću vam šta je dobro:

Dobro je kada je žena zadovoljna svojim telom. Kada je srećna što je tu i što je zdrava.

Dobro je kada se žena smeje živo, zarazno, tako da svi ljudi u njenom okruženju osećaju radost.

Dobro je kada žena uživa u sitnicama, raduje se običnim stvarima!

Ona koja živi u grču od prekomerne težine, na ivici snage i iznemoglosti, ona koja prebrojava kalorije i odbacuje sreću - e to uopšte nije dobro!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs