BLAGODETI

Svemoćno ulje šargarepe: Nega kože, kose, čišćenje organizma i ublažavanje stresa su samo neke od koristi!

Postoje tri vrste ulja šargarepe zavisno od dela biljke i načinu njenog iskorišćavanja: ulje korena, eterično ulje od semena i bazno ulje od semena šargarepe.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Svemoćno ulje šargarepe: Nega kože, kose, čišćenje organizma i ublažavanje stresa su samo neke od koristi!
Foto: Profimedia

Lekovita svojstva ulja šargarepe

Ulja ŠARGAREPE poseduju mnogobrojna lekovita svojstva koja organizmu pružaju višestruke zdravstvene dobrobiti. Već i mala količina tih dragocenih ulja imaće dugotrajne povoljne učinke na vaš izgled i zdravlje.

Postoje tri vrste ulja šargarepe zavisno od dela biljke i načinu njenog iskorišćavanja: ulje korena, eterično ulje od semena i bazno ulje od semena šargarepe.

Poput biljke od koje potiče, šargarepina ulja su bogata vitaminima A, C i E te beta-karotenom. Vitamini A i E u saradnji s beta-karotenom ključni su za blagotvorna svojstva ovih ulja koja podstiču cirkulaciju i deluju hidratizujuće na suvu kožu, teme i kosu.

Eterično ulje semena mrkve

Zavisno od tegobe, eterično ulje može služiti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Budući da je vrlo jako, pre upotrebe razredite ga u nekom baznom ulju poput hladno presovanog maslinovog. Za oralnu upotrebu je dovoljno nakapati dve kapi eteričnog ulja u čajnu kašičicu baznog ulja. Za spoljašnju upotrebu dodajte par kapi svom uobičajenom sredstvu za negu kože tela i lica.

A sad upoznajte njegova brojna lekovita dejstva:

Deluje stimulativno

Ovo ulje pospešuje cirkulaciju i metaboličke funkcije i stimuliše izlučivanje enzima i hormona. Deluje i na moždane i nervne funkcije poboljšavajući koncentraciju i aktivnost.

Čisti organizam

Ulje semena šargarepe čisti krvne sudove, tkiva i unutrašnje organe poput jetre i bubrega. Uklanja toksične sastojke poput mokraćne kiseline iz krvi, tkiva i zglobova, čime uveliko pomaže pri lečenju artritisa i gihta.

Ublažava stres i teskobu

Zahvaljujući svojoj izričito blagoj i umirujućoj aromi često se koristi u aromaterapiji i veoma je učinkovito protiv stresa i teskobe. Zbog revitalizirajućeg i osvežavajućeg delovanja, ulje semena šargarepe pomaže u uklanjanju osećaja hroničnog umora i opšte slabosti.

Unapređuje zdravlje kose

Ulje od semena šargarepe višestruko je korisno za vašu kosu. Stimuliše njen rast, čini je mekšom, glatkom i sjajnijom, podstiče cirkulaciju u temenu, učvršćuje koren kose i štiti je od štetnih uticaja iz okoline, poput sunčevog zračenja i prljavštine.

Ukapajte 5-6 kapi eteričnog ulja u regenerator za negu kose koji stavljate nakon šampona.

Neguje kožu

Obilje nutrijenata čini ovo ulje savršenim za negu kože. Osvežava kožu i pruža joj antioksidativnu zaštitu, hidratizuje i sprečava pojavu bora i strija. Budući da učvršćuje kapilare, primjenjuje se kod kuperoze i rozacee, pa je čest sastojak krema koje deluju protiv ovih problema.

OBRATITI PAŽNJU:

Budući da se seme šargarepe od davnina upotrebljavalo za kontracepciju, a podstiče i menstrualno krvarenje, njegovo uzimanje se NE PREPORUČUJE trudnicama, dojiljama i ženama koje žele začeti.

Ulje korena šargarepe

Ovo ulje se dobija potapanjem rendanog i malo prosušenog korena šargarepe u biljno ulje. Kao i ulje semena, može zahvaliti svoje blagotvorno delovanje nutrijentima poput vitamina A, E i beta-karotena.

Čest je sastojak u kozmetičkim proizvodima za zaštitu od sunca i negu naročito suve i zrele kože kojoj vraća vlažnost i svežinu.

Dobro je i za oštećenu kožu, a osim što pospešuje zaceljivanje ožiljaka, pomaže kod ekcema, psorijaze, nadraženosti, svrabeža i hiperpigmentacije.

Redovna primena ulja od korena šargarepa povoljno utiče na zdravlje kose, čini je čvršćom i sjajnijom, podstiče njen rast i sprečava opadanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs