Bez promene navika u ishrani

Dijeta sa jabukama garantuje gubitak jednog kilograma nedeljno!

Ova dijeta preporučuje da se jede jabuka pre obroka i da se koristi niskokalorična hrana, ali nutricionisti tvrde da grantovano smanjuje kilažu
Fitnes & Nutricija
13:04h Autor:
Dijeta sa jabukama garantuje gubitak jednog kilograma nedeljno!
Foto: Shutterstcok

Dijetni plan 3 jabuke na dan je osmislila američka nutricionistkinja Temi Flin. Naime, Temi je primetila da njeni klijenti koji pre obroka pojedu jednu jabuku, gube na težini bez promena navika u ishrani. Dalje je sledilo eksperimentisanje i pokušaj da se sličan metod primeni i kod drugih klijenata (onih što nisu jeli jabuke pre obroka).

Rezultati su bili više nego dobri: Samo jedenjem jedne jabuke pre svakog obroka klijenti su gubili prosečno 1 kilogram nedeljno! Temi je sve ovo ohrabrilo i nastojala je da iz ove činjenice izvuče što više: kreirala je i pomoćni dijetni plan koji još više podstiče gubitak težine, plan koji je poznat kao Dijeta sa jabukama ili 3 jabuke dijeta.

Osnove Dijete sa jabukama

Ova dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok a usput će mu smanjiti/ukloniti žudnju za slatkim.

Ostatak dijetnog plana jako podseća na South Beach dijetu - znači u pitanju je ishrana sa relativno malom količinom ugljenih hidrata i smanjenjem unosa zasićenih masnoća. Rafinisani šećeri su zabranjeni, a upotrebljavaju se samo namirnici sa niskim glikemičkim indeksom.

Preporučen broj obroka je 4 - 5 manjih obroka dnevno, baziranih na zdravoj hrani sa malo masnoća. Svaki obrok ili užina trebalo bi da sadrži i neki protein jer je dokazano da ovakva kombinacija smanjuje apetit i poboljšava gubitak težine.

Osobe koje su na ovoj dijeti se podstiču da uzimaju dosta voća i povrća i time smanje ukupan unos kalorja a da ne osećaju glad.

Primer jelovnika

Doručak: Jabuka, omlet sa nemasnim sirom, šolja kuvanog ovsa;

Prepodnevna užina: Komad nemasnog sira, šolja nemasnog jogurta;

Ručak: Jabuka, pileća prsa sa roštilja, 2 šolje - pareni brokoli, šolja mrkog pirinča;

Popodnevna užina: Kapućino šejk;

Večera: Jabuka, losos sa roštilja, zelena salata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs