probajte

Očistite jetru od toksina i otrova uz pomoć suvog grožđa i vode: Ništa vam više ne treba! (RECEPT)

Vašoj jetri bi moglo biti potrebno malo prolećnog čišćenja!

Fitnes & Nutricija
12:29h Autor:
Očistite jetru od toksina i otrova uz pomoć suvog grožđa i vode: Ništa vam više ne treba! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Jetra je jedan od najvećih i najznačajnijih organa u telu, i bez nje bismo bili puni toksičnih supstanci. Jetra je odgovorna za stvaranje žuči koja razgrađuje masnoće i pretvara ih u energiju. On igra važnu ulogu u balansiranju nivoa šećera u krvi, a čak uzima i toksične supstance koje svakodnevno unosimo u organizam i pretvara ih u stvari koje naše telo može da koristi, ili ih razbija dovoljno da ih naša tela odlažu u obliku otpada.

Međutim, često olako shvatamo brigu o jetri i u sebe unosimo štetne supstance, kao što je alkohol, na primer. Postoji čak i stanje poznato kao nealkoholna bolest jetre koje može biti uzrokovano konzumiranjem proizvoda sa dodatim šećerom, prženom hranom, viškom soli i crvenim mesom.

Vašoj jetri bi moglo biti potrebno malo prolećnog čišćenja! Jedan od načina da se to uradi je konzumiranje vode sa suvim grožđem.

Suvo grožđe je kao i obično grožđe puno vlakana i antioksidanasa (bioflavonoidi i vitamin C) koji igraju ključnu ulogu u varenju i oslobađanju organizma od štetnih toksina i slobodnih radikala.

Ali, da li ste znali da grožđice mogu imati više hranljivih materija nego grožđe? Tako je. Prema informacijama koje je objavio Univerzitet Berkli, grožđice imaju skoro tri puta veći antioksidativni kapacitet od crnog i belog grožđa, te su jedan od najbogatijih izvora antioksidanasa od svih namirnica. A hranljive materije su još koncentrisanije kada se voće osuši.

Nealkoholna masna jetra: Uzroci bolesti, lečenje i prevencija!

foto: Profimedia

A sa svim tim koncentrisanim hranljivim materijama, stručnjaci su otkrili da je njihovo potapanje u vodu vrlo korisno. Kada se potope u vodu, te hranljive materije se stavljaju u tečnu formu koja im omogućava da ih telo brže apsorbuje - čak i povećavajući sadržaj antioksidanata. Konzumiranje vode od suvog grožđa povećava sposobnost grožđica da očiste jetru, i one se brzo kreću kroz probavni sistem pune antioksidansima koji izbacuju toksine.

Kako da napravite vodu sa suvim grožđem?

Temeljno očistite 150 grama grožđica. Zatim dodajte grožđice u 2 šolje vode koje treba da kuvate 20 minuta. Ostavite suvo grožđe u toj vodi preko noći. Ujutru procedite vodu iz grožđica i popijte je na prazan stomak. Radite to nekoliko dana, a vaša će jetra biti očišćena od toksina i spremna da obavlja svoj veoma važan posao!

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs