ako vas je zanimalo

Šta kažu stručnjaci: Evo koliko je jaja nedeljno u redu da pojedete!

Ono što brine većinu ljudi je nivo holesterola u jajima.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Šta kažu stručnjaci: Evo koliko je jaja nedeljno u redu da pojedete!
Foto: Profimedia

Jaja su i hranljiva i dobra za jelo. Međutim, ono što brine mnoge ljude je nivo holesterola u njima.

Jaja su puna hranjivih sastojaka - žumance i belance imaju nekoliko bitnih hranjivih materija: Žumance sadrži vitamine A, D, E i B12, riboflavin, selen i folat, dok je belance dobar izvor visokokvalitetnih proteina.

Sa 5 g masti po jajetu i bez trans masti, jaja se lako uklapaju u vašu dnevnu količinu masnoće. Neka jaja imaju omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Pošto su jaja bogata hranljivim sastojcima, 2 jaja jednaka su jednoj porciji iz grupe hrane mesnih proizvoda.

Vaše telo će prirodno proizvesti holesterol, koji pomaže da u proizvodnji hormona koji su vašem telu potrebni. Istraživanja pokazuju da postoji mnogo razloga zašto imate visok nivo holesterola u krvi.

Genetika, telesna težina i nivo lipida u krvi utiču na način na koji vaše telo reaguje na holesterol u hrani. Uopšteno, važno je ograničiti unos hrane sa visokim sadržajem holesterola, što je vaš prvi korak u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti.

Koliko jaja možete jesti u toku nedelju dana?

Jedno jaje sadrži oko 186 mg holesterola, koji se uglavnom nalazi u žumancetu. Kao i kod većine namirnica, jaja treba jesti umereno. Jaja mogu biti zdrav izbor hrane kada ograničite konzumiranje drugih namirnica sa zasićenim i transmastima. Zdrava osoba bez visokog holesterola u krvi, dijabetesa ili istorije srčanih bolesti može pojesti u proseku jedno celo jaje dnevno.

Večita dilema: Koliko su jaja zapravo zdrava?

foto: Shutterstock

Ovo ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ako imate visok holesterol u krvi, dijabetes ili bolest srca, trebalo bi da ograničite unos celih jaja na dva ili manje nedeljno. To će pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs