nikad ih ne smete prati pre kuvanja

Oprez: Pranjem ovih namirnica rizikujete razmnožavanje i širenje bakterija!

Iako vam izgleda logično da pre spremanja ručka, operete svaku namirnicu, kod nekih to donosi više štete nego koristi

Nutricija 13.02.2019. - 14:16h Autor: Stil/Klix.ba
Foto: Profimedia

Pranjem piletine ne rešavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu, tvrde stručnjaci.

 

"Pranjem sirove piletine verovatno ćete raširiti bakterije po celoj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe", upozoravaju stručnjaci.

 

Ne kombinujte ove namirnice ni pod tačkom razno: Zbog ovih grešaka vam strada probava!

foto: Profimedia

Jedini efikasan način da se rešite bakterija je kuvanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso.

 

Savet je da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se rešili viška vlage, ali svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoperu i radnu površinu.


Osim toga, nemojte prati ni pečurke, jer se one u dužem kontaktu s vodom mogu menjati u smislu ukusa i konzistencije. Bolje ih isperite i osušite papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i postale vodenaste.

 

Samo ovako je pravilno: Evo kako da raspodelite namirnice u frižideru!

foto: Shutterstock

Takođe, i jaja spadaju u namirnice koju nikada ne treba prati. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprečava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.

 

Mnogi ljudi greše jer nakon kuvanja peru testeninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se testenina kuvala sadrži skrob i doprinosi ukusu.

 

Saveti za domaćice zlata vredni: Na ovaj način ćete očuvati namirnice i uštedeti novac i vreme!

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...