poslušajte ove savete i nema zime za vas

Iskorenite loše navike zbog kojih vas obaraju virusi: Evo kako da ojačate imunitet očas posla!

Za zdrav organizam bitni su minerali i vitamini koji često nedostaju telu upravo zbog brzog tempa života i neadekvatne ishrane

Fitnes & Nutricija
10:39h Autor:
Iskorenite loše navike zbog kojih vas obaraju virusi: Evo kako da ojačate imunitet očas posla!
Foto: Shutterstock

Kad nas uhvati prehlada ili virus, svako od nas ima svoju teoriju i način kako da ojača odbrambeni mehanizam.

Stručnjaci kažu da je imunitet povezan s onim što jedemo i kako živimo.

Nekvalitetna ishrana čini nas podložnijim infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju zbog oslabljenog imuniteta.

Unos energije ima značajan uticaj na aktivnost imunološkog sistema, a dokazano je kako gojazne osobe lakše podležu infekcijama od onih s adekvatnom telesnom masom.

Imunitet ne voli izrazito stroge dijete, ali mu se ne sviđa ni višak kilograma.

Pogoduje mu vežbanje, boravak na svežem vazduhu i sve ostale zdrave navike.

Vitamin C – superzvezda među nutrijentima

Apsolutna superzvezda među nutrijentima koji štite imunološki sistem i imaju antioksidativno delovanje je vitamin C. Jednako važnu ulogu u održanju snažnog imuniteta ima vitamin A.

Ovaj nutrijent važan je za epitelne ćelije kože, gastrointestinalni sistem i pluća, koji predstavljaju osnovni štit od uticaja okoline. Beta-karoten je provitamin vitamina A, što znači da se u organizmu pretvara u vitamin A kada je to potrebno. Uz svojstvo provitamina, beta-karoten poseduje i svoj, jedinstven blagotvorni uticaj na imunitet, te snažnu antioksidativnu aktivnost.

Jak imunitet: Napravite ovaj miks začina i nema zime za vas! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Cink, gvožđe i bakar

Mnogi enzimi potrebni za pravilnu funkciju imuniteta zahtevaju prisutnost vitamina i minerala kako bi postigli svoje optimalno delovanje.

Tako se za pravilan rad našeg obrambenog mehanizma smatra jako bitna prisutnost cinka, gvožđa, bakra, selena, vitamina A, B6, C i E.

Većina ovih nutrijenata nalazi se u voću, povrću, celovitim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama. Ćelije imunološkog sistema posebno su osetljive na oksidativna oštećenja te zahtevaju adekvatan unos antioksidansa, posebno vitamina C i E, karotenoida, i celog niza drugih fitokemikalija, te selena, bakra i cinka koji ulaze u sastav antioksidativnih enzimskih sistema.

Imunitet traži ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina

Nutritivni faktori važni u održavanju zdravog imunološkog sistema koji se često zanemaruju su masne kiseline. Ishrana koja je siromašna omega-3 masnim kiselinama povezuje se s hroničnim upalnim stanjima i autoimunim bolestima. Smatra se da je u održanju snažnog imuniteta važna dobra razmera omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Pritom treba povćeati unos izvora omega-3 masnih kiselina poput ribe, lanenog semena i orašastih plodova, te smanjiti unos omega-6 masnih kiselina iz mesa, punomasnih mlečnih proizvoda i rafinirane hrane.

Bez po muke do vitaminske bombe: Ojačajte imunitet u ovim hladnim danima i odbranite se od virusa!

foto: Shutterstock

Vlakna i proteini za zdravu probavu i snažan organizam

Za pravilno funkcioniranje probavnog sistema bitan je adekvatan unos neprobavljivih prehrambenih vlakana poreklom iz voća, povrća i celovitih žitarica.

Vlakna su posebno važna za izbacivanje toksina. Ishrana koja podstiče zdravlje imunološkog sistema mora osigurati i visokokvalitetne, kompletne proteine, na primer one koje nalazimo u jajima, ribi, morskim plodovima te mesu i mlečnim proizvodima.

Povrće i žitarice takođe mogu biti izvanredan izvor aminokiselina, a u kombinaciji s ostalim izvorima proteina pružaju adekvatnu zaštitu imuniteta.

Zima bez bolesti: Prirodni antibiotik koji diže imunitet iz mrtvih! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kada posegnuti za suplementima?

Stres i ubrzani ritam života, nepravilna i jednolična iahrana (brza hrana, neprikladna priprema i čuvanje namirnica), dijetalna ishrana (iz zdravstvenih razloga ili zbog mršavljenja), povećani psihički i telesni napori, opšta slabost organizma i oporavak nakon bolesti najčešći su razlozi za posezanjem za suplementima.

Osim toga, suplemente bi bilo dobro koristiti u situacijama poput hronične terapije lekovima, ako ste pušač, u adolescenciji, u vreme trudnoće i dojenja te ako se intenzivnije bavite nekim sportom. U starijoj životnoj dobi treba pak birati suplemente specifične potrebama te populacije.

Smanjuje rizik od raka, jača imunitet i topi kilograme: Sve o lekovitosti lanenog semena!

foto: Shutterstock

Kako kupovati suplemente?

Neka vaš odabir budu provereni vitaminski pripravci, oni koji na deklaraciji nose oznaku i broj odobrenja za maloprodaju i upotrebu. Neki multivaminski dodaci ishrani preporučuju se kao dodatak svakodnevnoj ishrani tokom cele godine.

Kada kupujete vitamine za decu odaberite one koji su pre svega ukusni kako bi ih dete prihvatilo i, vitamine koji su namenjeni deci jer su po svom sastavu i koncentraciji primereni njihovom uzrastu. Pri izboru bitno je odabrati one koji sadrže gvožđe u obliku ferofumarata što deci neće izazvati pojavu tamnjenja zuba.

Pedijatar otkriva: Jedino ovako možete da ojačate imunitet malom detetu i sprečite bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs