nije dobro za zdravlje

Lomite prste i pucketate vratom: Evo šta može da vam se desi zbog ove loše navike!

Koliko vam često padne na pamet u toku dana da stisnete svoje prste palcem, kao da ih lomite

Medicina
Autor:
Lomite prste i pucketate vratom: Evo šta može da vam se desi zbog ove loše navike!
Foto: Profimedia

Ako vam "lomljenje" prstiju pruža osećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića plina koji se nakupe u mekom tkivu oko zglobova.

Navika koju verovatno radite godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je uvaženo mišljenje da to uzrokuje artritis, lekar Aleks Foxman s Instituta Beverli Hils tvrdi da to poriče, ali tvrdi, postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama i češće im otiču. Ako je "lomljenje" praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda.

Da li treba da se zabrinete? Proverite zdravlje pomoću ovih kućnih testova!

foto: Profimedia

Nekaistraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože, te da su posledice ove navike i naticanje ligamenata, objašnjava lekarka Pamela Arsove. Ali, `pucketanjem `vratom, pomičete jedan kralježak iznad i jedan ispod onoga koji je zablokiran, dok blokirani kralježak i dalje „zapinje“ te zbog toga pucketanje želite ponoviti.

Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može uzrokovati istezanje tetiva i slabljenje funkcije što onemogućava pravilno držanje glave i to može uzrokovati bolna stanja, ali i druge zdravstvene probleme.

Jako loša navika: Zašto nikako ne treba da pijete vodu tokom jela!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs