Novo otkriće

Ubijaju rak: Lepljive kuglice se ubacuju u krvotok i ubijaju ćelije kancera

Nanočestice, koje su dizajnirali američki naučnici, ispitane su na miševima i svega dva sata nakon ubacivanja u krvotok, ćelije tumora su se bukvalno raspale
Medicina
03:28h Autor:
Foto: Thinkstock

Naučnici sa Univerziteta Kornel u SAD dizajnirali su nanočesnice koje, prema prvim istraživanjima, treba da zaustave širenje ćelija tumora u organizmu, piše BBC.

 

Takozvane "lepljive kuglice" ubacuju se u krvotok i ubijaju ćelije raka čime se sprečava njihovo širenje u telu, zbog čega ova bolest i jeste smrtonosna. Oko 90 odsto smrtnih slučajeva od raka je u vezi sa metastazama, podsetio je vodeći istraživač prof. Majkl King.

 

Tim sa Kornela spojio je protein trail, koji je već korišćen u istraživanjima borbe protiv ove bolesti, i ostale lepljive nanočestice. Kada se te lepljive sfere ubrizgaju u krv, one se zakače za bela krvna zrnca i "udaraju" na obolele ćelije, otkinute od glavnog tumora i ubijaju ih.

 

Profesor King izjavio je da su prvi rezultati izuzetni, da su čestice raka značajno smanjene, što se videlo u istraživanjima na miševima, ali i u ljudskoj krvi.

 

"Nakon dva sata pošto su ubačene u krvotok, ćelije tumora su se bukvalno raspale", kaže on.

 

Međutim, naučnici podsećaju da je potrebno još mnogo testiranja na miševima i većim životinjama pre testiranja na ljudima. Dosadašnji rezultati ukazuju da "lepljive kuglice" neće oštećivati druge krvne ćelije ili sluzokožu krvnih sudova.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...