Nauka potvrdila

Kućni lekovi koji zaista pomažu: Evo šta leče pileća supa, med i lak za nokte!

Soda bikarbona je glavni sastojak u većini komercijalnih lekova za tretman uznemirenog želuca

Medicina
Autor:
Kućni lekovi koji zaista pomažu: Evo šta leče pileća supa, med i lak za nokte!
Foto: Shutterstock

Iako je veliki broj kućnih lekova koji vam zapravo ne pomažu mnogo da brže ozdravite i danas u upotrebi, donosimo vam 5 onih, koje je testirala, potvrdila i preporučila nauka, piše pixelizam.

1. Pileća supa

Leči: Prehladu

Služi se već vekovima deci i odraslima sa simptomima prehlade. Pileća supa je popularno predjelo u hladnoj sezoni, a usput i lek. Ne samo da je topli obrok, već postoji i naučni dokaz da supa može da pomogne u smanjenju aktivnost belih krvnih ćelija, odgovornih za uzrok respiratornih simptoma prehlade.

2. Soda bikarbona

Leči: Uznemiren želudac

Soda bikarbona je glavni sastojak u većini komercijalnih lekova za tretman uznemirenog želuca. Deluje tako što stvara hemijsku reakciju s viškom želučane kiseline i neutrališe je. Otapanje kašičice sode bikarbone u čašu vode, pruža jednostavan i jeftin način da smirite želudac.

Dragocene tajne starih Indijanaca: Zaboravljeni, a besplatni lekovi drevnog plemena!

foto: Shutterstock

3. Med

Leči: Kašalj / Bol u grlu

Med je sigurno najukusniji ‘lek’ za sve. Bilo da ga konzumirate samog, ili kao dodatak čaju, naučno je dokazano da je med jednako efektivan kao većina poznatih komercijalnih sirupa za kašalj.

4. Lak za nokte

Leči: Ujede insekata

Lak za nokte formira zaštitni sloj preko ugrizenog područja, kako bi se sprečila iritacija, omogućujući telu da ozdravi brže i bez dodatnog svraba.

5. Maslinovo ulje

Leči: Bol u uhu

Toplo maslinovo ulje je lek koji koriste mnogi roditelji kod bola u uhu male dece. Veruje se da toplo ulje smiruje bubnu opnu, olakšavajući bol uha, koji je uzrokovan blokiranjem cevi za izjednačavanje pritiska vazduha na obe strane bubne opne.

Važno: Uvek se posavetujte sa svojim doktorom pre uzimanja domaćih lekova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs