Lično iskustvo

10 godina pila tablete za kontracepciju, bez dana pauze: Kad sam konačno prestala, evo šta mi se desilo!

Devojka je primetila čak 7 promena

Medicina
Autor:
10 godina pila tablete za kontracepciju, bez dana pauze: Kad sam konačno prestala, evo šta mi se desilo!
Foto: Profimedia

Pilule za kontracepciju žene danas ne piju samo da bi se zaštitile od trudnoće, već se ispostavilo da su ove tabletice odličan način da regulišete neke hormonske probleme, bolne menstruacije... Naravno, obavezno mora da vam ih prepiše lekar.

Ipak, šta se dešava kada ove pilule uzimate godinama, bez prestanka? Jedna devojka je potpuno iskreno progovorila o svom iskustvu za portal Miss 7, i to nakon punih 10 godina uzimanja tableta za kontracepciju bez pauze!

"Uzimam kontraceptivne tablete od svoje 15. godine - već gotovo 10 godina. U mojoj glavi je pilula oduvek bila najsigurniji način da se zaštitim od neželjene trudnoće. Ponekad sam još od partnera (kad nismo još bili u ozbiljnoj vezi) tražila da stavi kondom kao dodatnu zaštitu. Sve druge metode zaštite sam izbegavala.

Kad sam pre mesec dana razgovarala s koleginicama o kontracepciji, sve su me malo čudno pogledale kad sam im rekla da 10 godina bez pauze uzimam pilulu. Tada sam počela da propitujem "svoju" metodu, ali i odlučila da vidim kako život izgleda bez njih.

Zapravo, tablete mi nikad nisu smetale. Kao tinejdžerka imala sam prilično bolne i jake menstruacije, pa mi je uzimanje tableta za kontracepciju pomagalo pri tome. Nikad nisam primetila ni jednu od brojnih mogućih nuspojava. U međuvremenu sam prestala da uzimam tablete - sada već mesec dana! Za to vreme primetila sam neke promene.

Šta mi se dogodilo nakon što sam prestala da uzimam tablete:

1. Već nakon dve nedelje, koža mi je izgledala lepše nego pre

Nisam ni pre imala nekih velikih problema s kožom, ali sam uvek imala bubuljice po vratu, a ponekad na licu i dekolteu. Nestale su već dve nedelje nakon prestanka uzimanja pilule - i do sada se još nisu pojavile.

Ublažava PMS i stres, leči neplodnost: Svaka žena treba da nabavi ovu biljku!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

2. Nakon dve nedelje prestanka uzimanja pilule plakala sam (ne lažem!) čak i kad sam gledala reklamu za mačju hranu. Inače sam velika emotivka, ali onda sam potpuno izgubila glavu. Plakala sam gledajući reklame na televiziji, kad sam čula neku dobru pesmu u kafiću, uz filmove, a ponekad sam plakala jednostavno bez ikakvog razloga.

3. Usprkos napadima plača, nekako mi se generalno stanje poboljšalo

Možda mi se to čini, ali ne mogu da kažem sa sigurnošću - međutim, smatram kako mi se opšte stanje primetno popravilo. Protekle četiri nedelje zapisivala sam svoja dnevna raspoloženja – i gotovo sam uvek bila srećna! Čak i nakon bolnih poseta zubaru!

4. Bio je to neverovatno oslobađajući osećaj kad sam shvatila da ne moram svake večeri da popijem tabletu. Svake večeri pre spavanja imala sam osećaj kako sam zaboravila nešto jako važno. Osećala sam da mi je pao veliki teret s leđa kad sam shvatila da nisam više zavisna od tableta - svake večeri sam se radovala zbog te spoznaje.

5. Prva menstruacija nakon prestanka uzimanja tableta bila je pravi krvavi potop. Mislila sam da će biti drugačije i teško, ali takav masakr nisam očekivala. Bolovi, koje nisam mogla da izdržim bez tableta protiv bolova, smetnje sa spavanjem, glavobolja, kostobolja i krv, krv, puno krvi. Nisu mi pomogli ni mega-super-ultra-tamponi. Međutim, crvena drama prestala je (Bogu hvala!!!) nakon dva dana.

Masovno korišćena: Ova biljka je najefikasnija drevna kontracepcija!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

6. Bila sam manje gladna

To mi se jako svidelo - napadi gladi uveče ili tokom noći primetno su se smanjili u poslednjih nekoliko nedelja. Pre sam uveče pred televizorom uvek nešto grickala, a čak sam znala da ustanem u ponoć i kuvam! Stalna potreba za jelom (naročito o kasnim satima) nekako je nestala.

7. Osećam se više fit

Možda je to zbog toga što više ne jedem kasno uveče, ali u poslenje vreme sam poletnija i odmornija kad ujutro ustanem. Možda puno toga umišljam - jer svesno uživam u činjenici da više ne uzimam tablete za kontracepciju, ali ko zna - možda su jučerašnje dobro raspoloženje i pregršt energije zaista rezultat "hormonske promene".

Šta sada?

Pošto mi je poslednjih nekoliko nedelja zaista generalno bolje (OK, još mi se oči navlaže kad vidim slatku bebu ili razigranog psa), odlučila sam da neko vreme neću uzimati kontracepciju. Nakon 10 godina uzimanja antibebi pilula mislila sam kako će nastupiti značajnije promene i kako ću se osećati kao novorođena – ali nije došlo do tako velike promene.

Sjajan osećaj da ne moram svaki dan da uzimam tableticu koja reguliše moje hormone dovoljan je razlog da isprobam neku drugu metodu zaštite. Ali, svakako, ovo je samo moje iskustvo - svaka žena verojatno drugačije reaguje - a način na koji sam ja reagovala, samo sam htela da podelim s drugim ženama", ispričala je devojka.

Promene u menstruaciji otkrivaju vaše zdravlje: 5 znakova za uzbunu koji zahtevaju lekarski pregled!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs