Sačuvajte svoje zdravlje

12 simptoma da vam je šećer u krvi opasno visok: Ne ignorišite ove znakove!

Dijabetičari nisu jedini koji imaju visok nivo šećera u krvi, iako većina nas tako misli. Svaka osoba može da pati od toga, a da i nije svesna kakvu štetu to pričinjava njenim nervima, krvnim sudovima i organima

Medicina
22:24h Autor:
12 simptoma da vam je šećer u krvi opasno visok: Ne ignorišite ove znakove!
Foto: Shutterstock

Pogledajte kako da prepoznate simptome visokog nivoa šećera u krvi i šta da preduzmete kako biste sprečili moguće komplikacije ove podmukle bolesti.

1. Povećan umor

Usled povišenog nivoa šećera u krvi, telo nije sposobno da pravilno skladišti i apsorbuje glukozu - što dovodi do toga da se osoba oseća umorno bez razloga.

2. Često mokrenje

Kada je nivo šećera u krvi visok, bubrezi ne mogu da resorbuju tečnost - što dovodi do čestog uriniranja.

3. Suva usta, pojačana žeđ

Suva usta i snažna žeđ jesu odgovori na pojačan gubitak tečnosti. Hipotalamus koji procenjuje nivo dehidracije i izaziva osećaj žeđi, šalje signale mozgu. Pod ovim okolnostima, najbolje je da uvek popijete vodu.

Nakon samo jednog hamburgera: Evo šta se dešava u vašem telu!

foto: Shutterstock

4. Konstantna glad

Visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u ćelije. Kao rezultat, telo ne dobija dovoljno energije i konstantno traži hranu.

5. Gubitak težine

Evo koji su razlozi za gubitak težine usled visokog nivoa šećera u krvi: a) Gubitak tečnosti zbog čestog mokrenja dovodi do niskog nivoa tečnosti u celom telu, a rezultat toga je gubitak težine. b) Kada je nivo isulina nedovoljan za metabolizam glukoze, telo počinje da sagoreva masti. c) Zbog visokog nivoa glukoze, telo troši dosta kalorija da bi stvorilo velik količinu urina i na taj način se "rešilo" viška glukoze.

6. Infektivne bolesti

Velika količina šećera stvara idealno okruženje za razmnožavanje kvasaca i bakterija, što dovodi do gljivičnih i urinarnih infekcija.

Prirodni super antibiotik: Uništava urinarne infekcije, čuva bubrege! (RECEPT)

foto: Profimedia

7. Suva koža

Suva koža može biti povezana sa visokim nivoom šećera u krvi iz više razloga:

a) Preterano često mokrenje dehidrira telo do te mere da koža počinje da se suši. b) Problemi sa kožom na nogama znak su ateroskleroze - nagomilavnje lipida i nekih minerala na zidovima krvnih sudova dovodi do njihovog zakrčenja i otežane cirkulacije krvi, a ova bolest je česta kod dijabetičara. c) Oštećeni nervi mogu da poremete normalnu funkciju znojnih žlezdi, koje utiču na vlažnost kože.

8. Problemi sa koncentracijom

Visok nivo šećera sprečava glukozu da uđe u moždane ćelije. Ovo utiče na brzinu razmišljanja i donošenje odluka.

9. Zamućen vid

Zamagljen vid je rezultat dehidracije zbog visokog nivoa šećera u krvi - ona takođe utiče i na ćelije oka. Kao rezultat toga, one se deformišu i oko gubi sposobnost da pravilno fokusira.

Najbolje alkalne namirnice protiv kiselosti organizma: Sprečavaju gojenje, rak i infarkt!

foto: Shutterstock

10. Sporo zarastanje rana i posekotina

Ovo se dešava zbog vaskularnog oštećenja koje je rezultat visokog nivoa šećera.

11. Smanjen libido

Visok nivo šećera u krvi negativno utiče na nerve, dobar protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona. Višak šećera u krvi negativno utiče na ove sisteme.

12. Razdražljivost

Prema istraživanjima, ljudi sa visokim nivoom šećera jesu uznemireni, razdražljivi - i u nekim slučajevima, depresivni. Mozak se oslanja na snabdevanje jednakim količinama glukoze, pa nagli skokovi u njenom nivou negativno utiču na njegov rad. Kao rezultat toga, naše raspoloženje se naglo pogoršava.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs