obavezno pročitajte

8 UZROKA ZBOG KOJIH SE JAVLJA BOL ISPOD GRUDNE KOSTI: Ne ignorišite simptome!

Bol u grudima može da zabrine, dok bol ispod grudne kosti može nagovestiti da je u pitanju problem sa srcem, jer se ta kost nalazi u sredini grudnog koša i prostire se ka levoj i desnoj strani rebara

Medicina
Autor:
8 UZROKA ZBOG KOJIH SE JAVLJA BOL ISPOD GRUDNE KOSTI: Ne ignorišite simptome!
Foto: Shutterstock

Ljudsko srce je smešteno malo ulevo, a ispod ili iza grudne kosti su stomak, pluća, pankreas i dijafragma. Ovaj bol može biti povezan sa bilo kojim od ovih organa, pa čak i sa samim rebrima.

Uzroci bola ispod grudne kosti

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se može javiti bol ispod grudne kosti. Nenadani početak bolova u grudima bilo koje da je prirode treba odmah proveriti kod lekara. Ako je problem sa srcem isključen, onda su po sredi neke druge stvari koje izazivaju ovakav bol.

1. GERB

Ponekad se dešava da mišić koji zatvara jednjak oslabi, što dozvoljava želudačnoj kiselini da se vraća veoma često. Simptomi GERB-a uključuju žgaravicu (naročito pre spavanja), bol u grudima, podrigivanje i loše varenje. Uobičajeni su kod trudnoće, osoba srednje dobi i starih ljudi, mada se ovo stanje može javiti kod bilo koga. GERB se pogoršava jedenjem masne, začinjene i kisele hrane, čokolade i kafe.

2. Kamenje u žuči

Bolest žučne kese i kamenje u žuči mogu biti izazvani bolom koji se širi od desnog gornjeg abdomena do ispod grudne kosti. Ovaj bol je uzrokovan kamenjem iz žuči oslobođene iz jetre. Kamenje može da se smešta u digestivni trakt, uzrokujući jake bolove posle jedenja masnog obroka ili pijenja kafe.

3. Pankreatitis (upala pankreasa)

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa (gušterače), organa koji je odgovoran za proizvodnju insulina i digestivnih sokova. Leži neposredno iznad stomaka i ispod najdonjeg rebra. Bol može da se širi do grudne kosti i oko leđa. Faktori rizika javljanja ovakvog bola uključuju bolest žučne kese, prekomernu količinu alkohola, autoimuno oboljenje i rak pankreasa.

4. Kostohondritis

Kostohondritis je zapaljenje mišića koji se nalaze između rebara. To je hronično stanje koje dođe samo od sebe i tako isto prolazi. Bol može da se javi bilo gde u rebarnom delu, a najčešće se oseća na mestu gde se rebra spajaju s grudnom kosti. Klasičan znak kostohondritisa je bol koji nastaje kada se pritisne središte grudi.

5. Angina

Angina je stanje vezano za srce, ali ne i za srčani udar. Ona se dešava kada je protok krvi u krvnim sudovima manji nego što bi trebalo da bude. Ovo može biti hronično stanje koje se dešava povremeno, ali može biti i znak povećanog rizika od srčanog udara. Ne treba ga zanemariti i lekar treba pažljivo i ozbiljno da ga prati.

6. Pneumonija (upala pluća)

Bol ispod grudne kosti može biti povezan sa upalom pluća. U tom slučaju treba odmah reagovati i obratiti se lekaru kako bi se sprečile komplikacije. Ostali simptomi pneumonije uključuju kašalj, kratak dah, groznicu, umor i slabost. Dijagnostikuje se rentgenskim snimkom i obično je pratilac respiratornih bolesti poput gripa.

7. Plućna embolija

Ovo stanje nastaje usled postojanja krvnog ugruška u plućima i veoma je ozbiljno, pa zahteva hitnu medicinsku pomoć. Uzrokovano je krvnim ugruškom koji je stigao iz donjeg dela tela i završio u plućima. Ostali simptomi embolije su teško disanje, oštar bol u grudima, nepravilan otkucaj srca i osećaj vrtoglavice.

8. Srčani udar

Srčani udar obično uzrokuje bol sa leve strane grudnog koša, ali u nekim slučajevima uzrokuje i bol ispod grudne kosti ili čak u gornjem delu leđa. Bol u grudima od srčanog udara može da se javi i na drugim mestima, poput centralnog grudnog koša, duž ruke, u vilici… To se dešava jer su mnogi delovi tela odsečeni od dotoka krvi. Ovo stanje dovodi do toga da deo srčanog mišića prosto zamire, što izaziva bol. Ostali simptomi uključuju kratak dah, osećaj udarca u grudima, nepravilan otkucaj srca, znojenje i ozbiljnu slabost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs