Obratite pažnju

Simptomi bronhitisa: Hronični kašalj mora da se leči!

Ako kašalj prati i povišena temperatura, bol u grudima i otežano disanje, vreme je da posetite lekara

Medicina
Autor:
Simptomi bronhitisa: Hronični kašalj mora da se leči!
Foto: Shutterstock

Bronhitis je bolest zapaljenja donjih disajnih puteva koja je najčešće uzrokovana virusima. Javlja se u svim životnim dobima, a najčešće oboljevaju deca, starije osobe i osobe sa slabim imunitetom koje su podložne i drugim bolestima.

Simptomi bronhitisa javljaju se kao posledica upalnih promena na sluzokoži bronhija, a kao rezultat imaju kašalj i pojačano stvaranje sekreta u disajnim putevima koji treba izbaciti.

Često je praćen povišenom telesnom temperaturom, osećajem otežanog disanja i bolom u grudima.

Bronhitis se retko javlja samostalno, obično mu prethodi prehlada, upala nosa, grla ili sinusa. Veća je verovatnoća da će se razviti kod ljudi koji žive u blizini industrijskih zagađivača, koji često borave u prostorijama sa duvanskim dimom i prostorijama koje se ne luftiraju.

Najočigledniji simptom bronhitisa svakako je hronični kašalj. Pored lečenja primarnog stanja, svakako je potrebno ublažiti i simptome koji vas muče, a najiritantniji od njih je svakako je kašalj jakog intenziteta Kašalj nekada traje samo nekoliko dana, ali, ako se ne leči, može da ostavi ozbiljne posledice.

foto: Thinkstock

Lečenje bronhitisa podrazumeva mirovanje u kućnim uslovima, uzimanje lekova za iskašljavanje i konzumiranje toplih napitaka - uz to, bolest prolazi za 3-5 dana.

U slučaju bronhitisa, što pre bi trebalo da počnete sa korišćenjem sirupa, tableta ili rastvora koji pomažu smanjenju i eliminisanju kašlja, tako što pomažu organizmu da kroz kašalj izbaci nagomilanu sluz.

Kada birate lek, bitno je da obratite pažnju na sastav kako biste uspešno izlečili kašalj. Jedna od najkorisnijih komponenti leka je svakako bromheksin koji pomaže u uklanjanju nagomilane sluzi, odnosno gustog šlajma. Bromheksin takođe deluje i kao antioksidant.

Lek treba da utiče na proizvodnju prirodnog sekreta u disajnom traktu kako bi se na taj način šlajm lakše transportovao iz pluća i izbacio iz organizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs