Istraživanje doktora Vestona Prajsa

Stomatolozi vam ovo nikada neće priznati: Žena izlečila sinu karijes bez odlaska zubaru! (RECEPT)

Kada bi svi znali kako je lako izlečiti karijes, niko ne bi išao zubaru
Medicina 14.07.2016. - 13:34h Autor: dnevno.hr
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Ako pitate većinu ljudi može li se karijes i šupljina u zubu izlečiti prirodnim putem, odgovor koji ćete dobiti je da je 99% to nemoguće. Stomatolozi će takođe, što zbog vlastite zarade, što zbog prevare, uvek reći da se karijes ne može izlečiti nikako osim zubarskim tehnikama. Rečeno vam je da karijes uzrokuje ishrana s previše šećera. Američka stomatološka udruženja kažu da karijes i šupljine nastaju kada ugljeni hidrati zapnu između zuba, stvaraju kiselu sredinu u kojoj trune gleđ i stvara karijes.

 

Deo njihovog razloga je tačan (deo o ugljenim hidratima), ali postoji niz rupa u toj teoriji. Postoje mnogi dokumentovani slučajevi plemena i naroda koji žive van modernog društva kojima je gomila ugljenih hidrata zaglavljena u zubima sve vreme, koji nikada ne četkaju ili čiste koncem zube.

 

Ona svakog dana drži kokosovo ulje u ustima: Genijalna stvar koju ćete i vi da radite! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Veston Prajs (zubar ranog 20. veka) putovao je svetom u potrazi za takvim ljudima, kako bi mogao da prouči njihove zube i temeljno dokumentovao svoja otkrića. Bakterije takođe vole da jedu hranu poput povrća, mesa, voća i mlečnih proizvoda, ali oni nikada nisu imenovani kao uzrok karijesa i šupljine.

 

U oštroj suprotnosti trenutnoj konvencionalnoj "mudrosti", doktor Prajs je pisao o brojnim situacijama u svojoj praksi još 1920-ih i 1930-ih, gde su šupljine i karijesi bili izlečeni bez potrebe za bušenjem i punjenjem plombom. Doktor Prajs je otkrio kroz istraživanje da su šupljine i karijes u zubu uzrokovani nutritivnim nedostatkom i kad je ovaj nutritivni nedostatak ispravljen, šupljina i karijes se leči sam od sebe.

 

Istraživanja doktora Prajsa i drugih zubnih pionira su se svodila na tri faktora karijesa, nedovoljno minerala u ishrani, nedovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, B i K) i prisustvo fitinske kiseline zbog koje crevni sistem ne apsorbuje pravilno hranjive sastojke.

 

Našla čarobnu formulu za blistavo bele zube: Treba vam samo pet minuta! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tokom vremena, ako vašoj ishrani nedostaje vitamina i minerala ili sadrži visoke nivoe fitinske kiseline (iz žitarica, semenki, orašastih plodova i mahunarki), razmer kalcijuma i fosfora neće biti u ravnoteži, što će rezultovati izvlačenjem minerala iz kostiju, odnosno gubljenjem zuba i slabljenjem kostiju. Dakle, dugogodišnje uverenje da šećer uzrokuje karijes je istina, ali ne zato što se bakterije hrane šećerom, već zato što šećer uništava hranjive materije u organizmu.

 

Doktor Prajs govori da hrana koja može da izleči karijes mora da bude hrana koja će da vrati razmeru kalcijuma i fosfora u krvi i koja može da omogući mineralima da se vežu za zube.

 

"Nije dovoljno samo prestati jesti previše slatkiša ili prerađene hrane", tvrdi on. Zapravo moramo da jedemo hranu koja sadrži velike količine minerala i vitamina koji će da grade čvrstu zubnu gleđ.

 

Mnogi ne znaju: Šta uzrokuje karijes i kako da ga izlečite prirodnim putem?

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hrana na koju se treba fokusirati je kokosovo ulje, organski mlečni proizvodi (naročito maslac), organski uzgojeno meso, morski plodovi i supe od kostiju. Organski uzgojeno povrće takođe je sjajno, a idealna bi bila supa od kostiju s povrćem, jetra itd. Razmislite zašto i doktor govori o organskim proizvodima jer sve drugo ni nije hrana dostojna čoveka. Ograničite namirnice koja imaju visok udeo fitinske kiseline poput žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki, kao i prerađene hrane koja je će da poremeti ravnotežu šećera u krvi.

 

Dodaci ishrani koje treba uzeti u obzir su: fermentisano ulje iz jetre bakalara, magnezijum – potrebno za pravilno korišćenje kalcijuma i fosfora, želatin – ako nemate vremena za supu to je dobar izbor jer je odlična za desni i probavu.

 

Koštaće vas zdravlja i blistavog osmeha: Tri znaka da ne perete zube kako treba!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Može li se telo samo zalečiti?

 

Da ovaj princip lečenja karijesa zaista uspeva dokazala je i jedna majka koja je svom sinu uspešno izlečila karijes. Ako nemate potrebna ulja iz ovog članka, Prajs upozorava da uvek možete da koristite kokosovo ulje:

 

"Nakon što sam pročitala epsko delo doktora Prajsa "Ishrana i telesna degeneracija" (Nutrition and Phisical Degeneration) pre nekoliko godina, glava mi je bila puna misli da se karijes zaista može izlečiti uz pravilnu ishranu kroz neko vreme. No, verujući u nešto intelektualno i znajući kako to radi u praksi su dve vrlo različite stvari, zar ne?

 

Iz tog razloga, ja sam vrlo uzbuđena da vam ispričam nedavnu priču u vezi s jednim od moje dece. Vidite, moje najstarije dete nedavno je razvilo šupljinu u zubu, u njegovom gornjem desnom bočnom sekutiću. Karijes je bio iza desnog zuba na desni. Moj muž je to primetio jedne noći, kao osoba koja marljivo zube štiti i četkanjem i čišćenjem zubnim koncem.

 

Najukusniji bakin preparat za beljenje zuba: Biserni osmeh u rekordnom roku! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

A kada tamo, definitivno je bila rupa u zubu i nije bila ni tako mala. Oboje smo se složili da karijes treba odmah ispuniti plombom. Nazvala sam zubara odmah i dogovorila sastanak. U međuvremenu, počela sam da insistiram na tome da moj sin uzima 3 kapsule ulja od putera (maslaca) svako jutro zajedno sa svojom normalnom, svakodnevnom kašičicom fermentisanog ulja jetre bakalara.

 

S tom velikom rupom u zadnjem delu njegovog sekutića, on je pio i jedno i drugo ulje. Doktor Prajs otkrio je da se karijes leči brže kada se ova dva terapijska i hranljiva ulja uzimaju zajedno.

 

"Sastanak" sa stomatologom je bio za nekoliko nedelja, pa sam nastavila detetu da dajem kapsule ulja maslaca svaki dan. Takođe sam rekla svom sinu da mu je stvarno potrebno da se vrati na svoj doručak od dve kriške tosta svakog jutra sa sirovim maslacem i medom umesto tahinija (gusta pasta koja se priprema od mlevenih semenki susama sa susamovim uljem) i meda, što je zapravo on doručkovao poslednjih nekoliko meseci.

 

Lepota je u glini: Izbelite zube i uklonite sitne bore!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Moj sin voli sirovi maslac i upravo je izašao iz rutine da ga jede svako jutro kao što je obično činio. Je li ova jednostavna promena doručka imala uticaj na razvoj njegove šupljine? Verovatno.

 

Nisam promenila ništa drugo u njegovoj ishrani. On nije prestao da jede žitarice, i još uvek je povremeno jeo šećer kroz "brzu hranu" koju dobija u školi. On je ipak tinejdžer, nakon svega. Pokušajte da izbacite žitarice i šećere iz njihove ishrane i dobićete pobunu. Deca treba da uče neke stvari na sopstvenoj koži.

 

Zaključila sam da ne mogu da zaštitim svoju decu od ovih stvari i da ih držim pod staklenim zvonom – možete samo da ih naučite da budu mudri i oni će naučiti umerenosti sami tokom vremena. U svakom slučaju, nazad u priču o karijesu.

 

Mini zubar iz kuhinje: Začin koji momentalno zaustavlja zubobolju! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao što se pokazalo, dan pre njegovog sastanka sa zubarom, stomatolog nas je obavestio da će lečenje zuba biti pomereno na drugi datum jer je morao da ode van grada zbog porodičnih razloga. Tako se termin za moje dete pomerio za još par nedelja, ali sve to vreme, nastavili smo s 3 kapsule ulja putera sa kašičicom fermentisanog ulja jetre bakalara, nakon doručka od 2 kriške tosta sa sirovim maslacem i medom.

 

Poslednju nedelju pre zubara, odlučila sam da zavirim u šupljinu i da vidim da li je sve bilo još gore. Prošlo je oko mesec dana i moj muž je bio sam malo zabrinut s obzirom na to da je to bio jedan od najboljih prednjih zuba. Uzela sam lampu i moj sin je nagnuo glavu unazad i pogledala sam, i gledala, i gledala!

 

Nema karijesa, nema šupljine

 

Tako je! Nema rupa više nigde. Ona je u potpunosti popunjena i bila glatka kao zub pored njega. Rekla sam svom mužu, a on je takođe pogledao. Bio je oduševljen kad je video da rupa više nema.

 

Sproveo eksperiment na sebi: Mesec dana nije okusio šećer i alkohol, evo šta se desilo! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

I dalje ću ga voditi zubaru da proveri ima li još koji karijes i da proveri da li je u izlečenom zubu sve u redu. Najbolja vest od svega je da smo promenili vrlo malo kako bismo ovaj zub izlečili. Moj sin je nastavio svoju normalnu, hranljivu ishranu kod kuće s "propustima" u ishrani koji se obično javljaju na školskim i zabavnim događajima.
Upravo smo i mi dodali ulje maslaca u svoju svakodnevnu ishranu zajedno sa fermentisanim uljem jetre bakalara, a moj sin se vratio nazad na sirovi maslac i tahini na svom tostu svako jutro.

 

Zaključak zubara

 

I zaista, odveli smo sina kod zubara da uradi pregled i da proverimo da nema šupljine i karijesa u ustima mog sina. Zub je bio tamo, rupa je nestala. Ishrana može zaista da izleči karijes! To je to! Nadam se da vam je ova priča ohrabrujuća! Istraživanja doktora Prajsa zaista funkcionišu u praksi!"

 

Beli zubi, zdrave desni: 2 domaće smese koje ne koštaju ni dinar! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs