Istraživanja pokazala

Tajni lek kineskih monaha: Ovo voće zaustavlja rast ćelija raka i leči dijabetes!

Kineska studija iz aprila ove godine je otkrila da jedinjenje iz ovog voća izaziva apoptozu ćelija raka i dovodi do zaustavljanja njihovog ćelijskog ciklusa
Medicina 06.07.2016. - 10:41h Autor: webtribune.rs
Foto: Profimedia

Voće lu han guo (Siraitia grosvenorii), poznata u Kini i kao "voće dugovečnosti", već se vekovima koristi u Kini za lečenje različitih bolesti, od respiratornih infekcija do digestivnih problema.

 

Mnogi znaju da je ovo voće zdrava zamena za šećer i da ima pozitivne efekte na smanjenje nivoa holesterola. Međutim, najnovije istraživanje ukazuje na to da ova voćka može da izleči i rak.

 

Treba napomenuti da su japanski istraživači početkom 21. veka otkrili da određene supstance u ovom voću inhibiraju rast ćelija raka kod miševa.

 

Od tada su sprovedene brojne studije koje idu u prilog ovom voću.

 

Kineska studija iz aprila ove godine je otkrila da jedinjenje mogrozid V iz lu han guoa izaziva apoptozu ćelija raka i dovodi do zaustavljanja njihovog ćelijskog ciklusa.

 

Lekari 60 godina bili u zabludi: Otkriveno zbog čega se ćelije raka razmnožavaju!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Studija iz 2015. godine je otkrila da jedinjenje mogrol, biometabolit iz lu han guoa, ima antikancerozna svojstva i da smanjuje rast ćelija kod leukemije.

 

Studija iz 2011. godine je otkrila da jedna varijanta voća lu han guo po imenu Momordica grosvenorii ima antiupalna i antikancerozna svojstva.

 

Kineska studija iz 2008. godine je dokazala antidijabetska svojstva lu han guoa i otkrila da mogrozid V ima antioksidativna svojstva.

 

Izgleda da antikancerozna svojstva u ovom voću imaju hemijske supstance koje se nazivaju mogrozidi. Tu spadaju mogrol, mogrozid V i 11-okso-mogrozid.

 

Pomešajte med i sodu bikarbonu: Jedite mesec dana po 3 kašičice, evo šta će se desiti! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock


Mogrozidi su jedinjenja koja daju sladak ukus ovom voću, a istovremeno su odgovorni i za uništavanje raka. Ako se uzme u obzir činjenica da su istraživači dokazali da povećani unos šećera izaziva širenje raka, lu han guo je voćka koja može da uspori rak, kao i da ga izleči.

 

Istraživači navode da mogrozidi spadaju u grupu jedinjenja kukurbitanskih glikozida, koji su prisutni i u gorkoj dinji, a koji dokazano deluju protiv raka i regulišu imuni sistem.

 

Inače, prvi glikozid ikada otkriven je bio amigdalin 1830. godine. Amigdalin je jaka supstanca koja uništava rak a koja je prisutna u jezgrima koštica kajsije.

 

Istraživači još uvek nisu sigurni da li je isceljujuće svojstvo vezano za kukurbitansku ili glikozidnu grupu, ali jedna stvar je sigurna: lu han guo je najbolji prirodni niskokalorični zaslađivač koji se danas može naći na tržištu i ima veoma pozitivan efekat na dijabetes, što može ukazati na to da deluje i protiv raka.

 

Švajcarski travar otkriva: 30% ginekoloških operacija može da se izbegne ovim čajem! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs