POČNITE JOŠ DANAS

Najmanje što možete da učinite da se odbranite od raka

Prevencija raka zahteva pravilnu ishranu, dobar san, redovan odlazak na kontrole kod doktora i još nekoliko mudrih saveta kojih se treba pridržavati svakodnevno
Medicina 31.08.2013. - 17:10h
Foto: Thinkstock

Postoji puno toga što možemo da učinimo za svoje zdravlje. Ovo nisu saveti koji se primenjuju na određeno vreme, već ih treba usvojiti kao stil života, kako bi se zaštitili od raznih bolesti, uključujući i razne oblike raka.

 

Više spavajte

 

Istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju manje od šest sati tokom noći imaju 50 odsto veće šanse za razvoj raka debelog creva od onih koji spavaju više od sedam sati. "Spavanje pomaže ćelijama da se oporave", tvrdi Marisa Vajs (Marisa C. Weiss), predsednik i osnivači stranice BreastCancer.

 

Izbegavajte plastične posude za hranu

 

Bisfenol A (BPA) je hemijski spoj koji se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, čaša i posuda za čuvanje hrane, a otpušta se prilikom izlaganja toploti i tako prelazi na vaš obrok. Hranu za posao bolje je spakovati i prenositi u keramičkim posudama.

 


Družite se

 

Slanje poruka i tvitovanje je odlično, ali ne bi trebalo da zameni stvarno druženje. "Jaka društvena povezanost (ali ne ona virtualna) pomaže ljudima da se bolje brinu o sebi", tvrdi Alison Moadel (Alyson Moadel), direktor programa psihosocijalne onkologije.

 

Predahnite od sedenja za radnim stolom

 

"Previše sedenja može dovesti do metaboličkog sindroma (skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u telu, neosetljivost na insulin, povišen krvni pritisak), a to povećava rizik od raka", kaže Bridžit Linč (Brigid M. Lynch), doktor. "Ako ustanete na kratko svakih pola sata, to može biti dovoljno da se smanje štetni uticaji sedenja", dodaje.

 

Vodite brigu o zubima

 

"Loša higijena zuba povećava rizik od upale desni, gingivitis. Tokom vremena česte upale mogu da povećaju rizik od raka", kaže Marisa Vajs. Još jedan dobar razlog da redovito posećujete zubara.

 

Testirajte se na HPV

 

Ako imate više od 30 godina, uz redovni Papa-test zatražite i test za HPV (Humani papiloma virus). U većini slučajeva HPV uzrokuje rak grlića materice.

 

Pronađite dobrog lekara

 

"Nedovoljno dobar doktor može da ugrozi vaše zdravlje. Da bi pružili najbolju moguću negu, lekari treba da imaju dobre socijalne veštine jer za medicinu je ključan timski rad", kaže Džon Hopkins (Johns Hopkins).

 

Proverite da li vam nedostaju vitamini

 

Vitamin D pomaže da ćelije u dojkama rastu normalno. Zatražite test krvi, a ako je nivo vitamina D nizak, lekarvam može preporučiti dodatak. Preporučenu dnevnu dozu ne treba povećati jer to može da izazove rak.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...