Napitak koji može da vam poboljša zdravlje

Kafom protiv raka dojki i kože

Iako se do nedavno verovalo da je kafa štetna, sve je više studija koja govore o njenim blagotvornim dejstvima. Među njima su i one koje su dokazale da ona štiti od najstrašnijih bolesti
Medicina 29.07.2013. - 15:09h
Foto: Shutterstock

Osim što podiže energiju i ima ukus u kom uživamo, kafa može da poboljša zdravlje, posluži kao prevencija dijebetesa i određenih vrsta kancera. Ukoliko vaša dnevna doza ne prelazi 2 do 4 šoljice, nećete osetiti negativne posledice koje kafa donosi, a među kojima su insomnija, povećana uznemirenost i trenja mišića. Zato je važno da obratite pažnju na količinu kofeina koji unosite, jer iako je koristan, spada u red namirnica koje se ne mogu unositi bez kontorole.

 

Zaštita od raka dojki i raka kože

 

Žene koje piju 5 šoljica kafe dnevno imaju 57% manje šanse da obole od ženi koje piju jednu ili nijednu. Istraživanje, koje je obuhvatilo žene sa rakom dojki i one bez, utvrdilo je da kafa smanjuje rizik od agresivnog oblika raka dojke nazvanog Estrogen receptor negativni rak dojke. U kombinaciji sa lekom protiv raka utvrđeno je da se bolest ređe vraća.

 

Kofein je takođe moćno oružje u borbi protiv raka kože. Savetuje se da se malo kafe sipa u kremu sa zaštitnim faktorom, kako bi izlaganje suncu bilo bezbednije.

 

Smanjuje opasnost od moždanog udara

 

Pijenje najmanje jedne šolje kafe dnevno može da otkloni opasnost od moždanog udara, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom magazinu Stroke:Journal of the American Heart Association .
Švedski istraživači su analizirali navike 34.670 žena, tokom 10 godina i otkrili da žene koje su pile jednu ili više šoljica kafe dnevno imaju 25% manje šanse od moždanog udara od žena koje piju manje od jedne šolje kafe dnevno .
Istraživači veruju da kafa najverovatnije ima isti efekat i kod muškaraca.

 

Umanjuje rizik od dijebetisa

 

Grupa naučnika sa Univerziteta u Los Anđelesu došla je zaključka da žene koje piju 4 šoljice kafe imaju manje verovatnoće da obole od dijabetisa 2 za 56%. Razlog tome je što kofein podiže nivo hormona globulin (SHBG). Ovaj hormon je u direktnoj vezi sa ovom vrstom dijebetisa.

 

Poboljšava moždane funkcije

 

U istraživanju Alchajmerove bolesti korišćeni su miševi kojima je razvijena ova bolest. Onima kojima je dat kofein, Alchajmer je slabije napredovao. Ova studija, stara 3 godine je pokazala da kafa pozitivno utiče na rad mozga.

 

Reguliše rizik od raka prostate

 

Redovno unošenje kafe smanjuje rizik od raka prostate, dokazano je u studiji sprovedenoj na 47.911 muškaraca, od kojih je 5.035 imalo rak prostate, a 642 su imali napredan ili smrtonosan oblik ove bolesti. Zdravi muškarci koji su pili po 6 šoljica kafe su smanjili rizik od raka prostate za čak 60%. Kod obolelih je primećeno da što su više kafe bili, bolest je sporije napredovala.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...