Obratite pažnju

Oprezno sa dezodoransima: Aluminijum iz njih može biti štetan po zdravlje

Iako još nema čvrstih dokaza, naučnici su pokazali na uočene veze između aluminijuma i toksičnog uticaja na ljude i fetuse životinja
Medicina 12.12.2014. - 17:29h
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Aluminijum u dezodoransima možda ugrožava zdravlje, pa bi ljudi trebali da smanje upotrebu onih koji sadrže taj metal - upozorava nemačka naučna agencija.

 

OVDE saznajte kako možete napraviti prirodni dezodorans, pomoću sode bikarbone!

 

Prema Saveznom institutu za procene rizika potrebno je sprovesti dodatna ispitivanja dugoročnih zdravstvenih efekata izloženosti niskim koncentracijama metala kojeg ima i u drugim kozmetičkim sredstvima - piše portal Magazin.

 

Još nema naučnih dokaza o vezi unosa aluminijuma i Alchajmerove bolesti ili raka dojke ali, stručnjaci podsećaju na istraživanja koja su pokazala da veće doze aluminijuma imaju neurotoksični uticaj na ljude i da štete fetusima životinja.

 

Kojih 5 stvari treba da radite kako biste sprečili razvoj Alchajmerove bolesti, pročitajte OVDE.

 

Odraslim Nemcima stručnjaci preporučuju da nedeljni unos aluminijuma ograniče na jedan miligram po kilogramu telesne težine, što se unese jednim nanošenjem dezodoransa sa aluminijumom.

 

Inače, aluminijuma ima u pijaćoj vodi, raznom povrću, listićima čaja, začinima, u kozmetičkim preparatima, a u organizam dodatno ulazi putem aluminijumskih folija u koje se zamotava hrana.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...