UPOZORAVAJU LEKARI

AKO SE UOČE NA VREME MOGU DA VAM SPASU ŽIVOT: Pre nego što nastupi moždani udar, telo šalje ove signale!

Dobro osluškujte svoje telo

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Moždani udar je prestanak funkcionisanja određe­nih grupa moždanih ćelija koji nastaje usled nedostatka hranljivih materija i kiseonika. Nedostatak hranljivih materija se javlja kao posledica poremećaja krvotoka usled začepljenja krvnih sudova ili usled njihovog prskanja i izliva krvi u moždano tkivo ili moždane ovoj­nice.

Ovo stanje sve se češće javlja, a podložne su mu sve grupe, od mlađih do starijih osoba. U najrizičnijoj grupu su ipak gojazne osobe, osobe koje imaju povišen pritisak ili dijabetes ili se slabo kreću.

Najraniji simptomi mogu biti različiti, ali se najčešće javljaju ovih 5. Ukoliko uočite barem 2 promene, obavezno se javite lekaru što pre.

Važno je da znate i da je kod moždanog udara svaki sekund bitan, što se pre pacijent obrati lekaru, to su veće šanse da će se oporaviti. Odlaganje je najopasnije stvar zbog čega je bitno da budete svesni simptoma na koje morate obratiti pažnju.

1. Glavobolja

Jaka glavobolja koja nema neki objašnjivi uzrok prvi je simptom koji morate zapamtiti. Ako vam iznenada "puca" glava obratite se lekaru!

glava, telo, glavobolja
foto: Shutterstock

2. Slabost

Moždani udar se događa kada dotok krvi u mozak naiđe na prepreku, a kada moždane ćelije nemaju kiseonik, odumiru i gube funkcije. Zbog toga će se javiti iznenadna slabost ili obamrlost nekog dela tela. Lice, ruke, noge, sve su to mesta na kojima se ovaj simptom može javiti.

3. Zbunjenost

Gubitak kratkoročnog pamćenja u sekundi, ili iznenadna poteškoća da razumete najobičnije reči i rečenice, znak su da bi hitno morali da odete kod lekara.

4. Problem s vidom

Moždani udar će, kao i sa čulom dodira, uticati na vid. Iznenadni problem s vidom, posebno na jednom oku, znak je upozorenja. Uradite naš test vida!

mozak, naučnici
foto: Shutterstock

5. Poteškoće pri kretanju

U zavisnosti od toga koji deo mozga je šlog pogodio, simptomi mogu biti gubitak ravnoteže ili sposobnosti koordinacije, poteškoće pri hodanju, vrtoglavica, osećaj "propadanja"... Sve su to znaci da vam je ugrožen deo blizu centra za ravnoteću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...