UZROK I LEČENJE

BEKEROVA CISTA JE SVE UČESTALIJI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Ovo su prvi simptomi ovog podmuklog oboljenja!

Usled savremenog načina života, prva na udaru su kolena. Bakerova cista je sve češće oboljenje, a prve simptome ponekad je vrlo teško uočiti

Medicina
18:17h Autor:
BEKEROVA CISTA JE SVE UČESTALIJI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Ovo su prvi simptomi ovog podmuklog oboljenja!
Foto: Shutterstock

Bekerova cista, koja se još naziva i poplitealna cista, je cista ispunjena tečnošću koja izaziva oticanje i osećaj zategnutosti iza kolena. Bol se može pogoršati kada potpuno fleksirate ili ispružite koleno ili kada ste aktivni.

Ova sinovijalna cista je obično posledica problema sa zglobom kolena, kao što su artritis ili oštećenje hrskavice, ali se javlja i usled teških fizičkih aktivnosti, dugog stajanja ili bavljenja sportom. Ova stanja mogu izazvati da koleno proizvede previše tečnosti, što može dovesti do bekerove ciste.

Iako bekerova cista može izazvati oticanje i biti neprijatna, lečenje osnovnog problema obično daje olakšanje.

Uzrok

Koji je uzrok bekerove ciste? Tečnost za podmazivanje pod nazivom sinovijalna tečnost, pomaže da vaše noge zamahuju glatko i smanjuje trenje između pokretnih delova kolena.

Ali ponekad koleno proizvodi previše sinovijalne tečnosti, što dovodi do nagomilavanja tečnosti u oblasti sa zadnje strane kolena (poplitealna burza), što dovodi do bekerove ciste. Ovo se može desiti zbog:

zapaljenja zgloba kolena, kao što se dešava sa različitim tipovima artritisa

povrede kolena, kao što je oštećenje hrskavice.

Bekerova cista kod dece

Bekerova cista kod dece se obično povlači sama od sebe, naročito kod male dece. Šta vi možete učiniti da olakšate svom detetu? Svakako, pored obavezne posete lekara, možete i kućnim lečenjem dosta pomoći:

Dete treba da odmara, nanosite led na pogođeno područje, kompresione zavoje i dete treba podići nogu kada je to moguće, naročito noću. Lekovi protiv bolova mogu pomoći ako deet ima jake bolove, ali najbolje da o tome razgovaarte sa lekarom.

Bekerova cista se obično javlja kod sportista i kod onih kod kojih koleno trpi mnogo stresa, pa se javlja oštećenje hrskavice. Međutim, dešava se i da uzrok bekerove ciste nije poznat. U nekim slučajevima, može biti neophodna operacija.

Bakerova cista, Koleno, bol u kolenu
foto: Shutterstock

Bakerova cista simptomi

U nekim slučajevima, bakerova cista ne uzrokuje bol i ne možete da je primetite. Ako imate znake i simptome bakerove ciste, oni mogu uključivati:

  • Otok iza kolena, a ponekad u nozi
  • Bol u kolenu
  • Krutost i nemogućnost da u potpunosti savijete koleno

Vaši simptomi se mogu pogoršati nakon što ste bili aktivni ili ako ste stajali dugo vremena.

Kada kod lekara?

Ako imate bol i otok iza kolena, obratite se svom lekaru. Iako je malo verovatno, izbočina iza kolena može biti znak ozbiljnijeg stanja nego cista ispunjena tečnošću.

Retko, bekerova cista može da pukne i sinovijalna tečnost iscuri u region lista noge, izazivajući:

  • Oštar bol u kolenu
  • Otok lista noge
  • Ponekad, crvenilo lista ili osećaj da voda teče kroz vaš list noge.

Ovi znaci i simptomi liče onima kod krvnog ugruška u veni u nozi. Ako imate otok i crvenilo na listu noge, moraćete na hitnu medicinsku evaluaciju kako bi se isključio ozbiljniji uzrok simptoma.

Bekerova cista lečenje

Ponekad će bekerova cista nestati sama. Međutim, ako je cista velika i izaziva bol, vaš lekar može preporučiti sledeće tretmane.

Koleno, Kolena, Bol u kolenima
foto: Shutterstock

Bekerova cista – lečenje (terapija):

Lekovi

Vaš lekar može da ubrizga kortikosteroidni preparat, kao što je kortizon, u koleno za smanjenje upale. Ovo vas može osloboditi bola, ali neće sprečiti ponavljanje ciste.

Drenaža tečnosti

Vaš lekar može isprazniti tečnost iz zgloba kolena koristeći iglu. Ovo se zove aspiracija i često se obavlja pod vođstvom ultrazvuka.

Fizikalna terapija

Led, kompresioni zavoji i štake mogu smanjiti bol i otok. Nežan opseg pokreta i vežbe za jačanje mišića oko kolena takođe mogu pomoći da se smanje simptomi i sačuva funkcija kolena.

Ako je moguće, lekari treba da tretiraju osnovni uzrok ciste. Ako vaš lekar utvrdi da je oštećenje hrskavice izazvalo hiperprodukciju sinovijalne tečnosti, on može da preporuči operaciju za uklanjanje ili popravku uništene hrskavice.

Bekerove ciste povezane sa osteoartritisom obično se regulišu sa tretmanom artritisa. Hirurška intervencija je retko potrebna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs