Pravi savet

Ako ne možeš da izgubiš kilograme, obavezno proveri jetru: Uz ovakav način ishrane moguće je mršanje i do 1 kg nedeljno!

Nedavno istraživanje britanskih lekara kaže da se jedan od mogućih uzroka viška kilogram, krije u bolesti jetre. Mnoge patologije razvijaju se bez simptoma, dakle, prolaze neopaženo, utiču na metabolizam. Najčešći problem je masna hepatoza

Medicina
Autor:
Ako ne možeš da izgubiš kilograme, obavezno proveri jetru: Uz ovakav način ishrane moguće je mršanje i do 1 kg nedeljno!
Foto: Thinkstock

Prema statističkim podacima, oštećenje ćelija jetre razvija se kod svake pete osobe srednje i starije životne dobi. Takvim ljudima je teško da smršaju zbog inhibacije metabolizma, poremećaja u varenju hrane. Organ prestaje da radi u potpunosti, nakupljaju se toksini, stvaraju se preteže bolesti.

Zašto hepatoza otežava mršavljenje

Jetra ima ulogu filtera u organizmu. Obrađuje otpadne prizvode, propušta organska jedinjenja kroz sebe, hvatajući toksine i opasne materije. Proizvodi korisne enzime koji učestvuju u razgradnji glukoze i stvaranje energije potrebne da čovek ima aktivan život i kretanje.

Kada je jetra oštećena, organ doživljava preopterećenje. Svoju energiju usperava na "borbu" sa unutrašnjim viscelarnim mastima, smanjujući proizvodnju hranljivih materija i enzima. Proces raspada glukoze odvija se polako, a ugljeni hidrati dobijeni iz hrane počinju se taložiti u obliku viška kilograma.

Sa masnom hepatozom, masti i ugljeni hidrati se ne odlažu, ne izlučuju iz tela prirodnim putem. Viscelarne naslage suzbijaju funkciju jetre, smanjuju propusnost njenih kanala. Dakle, smanjenje kalorijskog sadržaja, prelazak na laganu hranu praktično ne daje rezultate: čovek gubi samo višak vode, ali brzo dobija na težini nakon prestanka dijete.

Uzroci masne hepatoze jetre

Bolest je povezana sa viškom kilograma koji stalno ulaze u organizam. Masna hepatoza nije povezana sa upotrebom alkohola, javlja se češće kod mladih uzrasta od 25 do 30 godina. Među faktorima rizika:

  • Gojaznost bilo kod stepena;
  • Dijabetes;
  • Hormonalni metabolički poremećaj.

Tokom normalne funkcije jetre, ćelije masnog tkiva ispod kože nakupljaju "rezervu" određenu količinu lipida. Ako se zapremina depoa iscrpi, mast se taloži na unutrašnjim organima trbušne šupljine. Stomak osobe počinje da rasate, na struku se pojavljuje "šlauf".

Ova vrsta gojaznosti naziva se "stomačna". Lekari smatraju da je to najopasnije po zdravlje. Na primer, masna hepatoza jetre može da pokrene razvoj smrtonosne ciroze i raka.

Kako smršati ako imate hapatozu jetre

Poštovanje ishrane i promene načina života jedini je način da se oslobodite bolesti i smršate bez da naštetite zdravlje. Ali ovi "šlaufi" na stomaku veoma sporo nestaju pa je potrebno strpljenje. Jednostavni saveti nutricionista i lekara mogu vam pomoći da pravilno mršavite:

Smanjite kalorije

Pustite da telo oseti zdravu glad. Zamenite visokokaloričnu hranu laganom hranom, kuvanim povrćem. Dodajte mekinje bogate vlaknima, žitarice, bilje kako biste napunili stomak, poboljšali varenje. Unesite od 800 do 1000 kalorija dnevno, što će vam pomoći da lako izgubite 1 kg nedeljno.

Povećajte fizičku aktivnost

Pokušajte da vežbate od 30 do 40 minuta dnevno. Ne treba da se iscrpljujete treningom snage u teretani. Dobar efekat daje ples, hodanje brzim tempom, plivanje, trčanje. Kod kuće savladajte vežbe joge ili pilatesa...

Kontrolišite nivo šećera u krvi

Ako ste skloni gojaznosti, redovno kontrolišite nivo šećera u krvi, jednostavnim testom.

Nizak holesterol

Uz hepatozu, gubitak telesne težine od samo 5% ukupne telesne težine poboljšava rad organa, povećava proizvodnju korisnih enzima. Ovo normalizuje metabolizam holesterola, poboljšava sastav krvi. Uradite testove kontrole holesterola: ako pada, jetra pravilno funkcioniše, oslobađa se naslaga.

Preventiva

Sa masnom hepatozom, jetra doživljava velika preopterećenja, tako da alkohol i drugi toksini samo pogoršavaju situaciju. Zajedno sa svojim lekarom izaberite biljne preparate koji poboljšavaju protok žuči, ublažavaju upalu i nelagodu.

Do masne hepatoze jetre može doći čak i sa minimalnim povećanjem težine. Lekari smatraju da povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Da biste smršali, počnite da jedete pravilno, više se krećite, birajte vežbe za poboljšanje zdravlja koje ima joga.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs