poslušajte ove savete

Zbogom upornim urinarnim infekcijama: Urolog otkriva kako da sprečite Ešerihiju koli!

Specijalista urologije otkriva kako dolazi do upale bešike i šta preduzeti

Medicina
Autor:
Zbogom upornim urinarnim infekcijama: Urolog otkriva kako da sprečite Ešerihiju koli!
Foto: Shutterstock

Stalna potreba za mokrenjem, peckanje prilikom mokrenja, bol u donjem delu leđa, neprijatan miris urina, bol prilikom seksualnog odnosa, kao i bol u predelu iznad stidne kosti samo su neki od simptoma urinarne infekcije.

Bakterija uzrokuje upalu

Bakterija Ešerihija Koli je čest uzročnik bakterija mokraćnog sistema kod žena. Spada u grupu koliformnih bakterija, onih koje žive u crevu.

Tipični simptomi su učestali nagon za mokrenjem, pečenje i bol, ponekad s tragovima krvi u urinu. Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale, nazivamo asimptomatskom bakteriurijom, kaže urolog dr. Čičin-Šain.

Do upale bešike najčešće dolazi ako je žena bila izložena hladnoći ili nakon seksualnog odnosa, zbog veće izloženosti bakterijama, a tada je u velikom broju slučajeva reč o kratkotrajnoj iritaciji.

Ako su prisutni već navedeni simptomi poput peckanja prilikom mokrenja, bolova u donjem delu leđa, neprijatnog mirisa urina, učestalog mokrenja, ali i povišene telesne temperature, potrebno je odmah se javiti svome lekaru koji će nas uputiti na analizu krvi i urina, te dobiti uvid u našu dijagnozu.

Ako su obradom isključeni predisponirajući faktori upale, a to su kamenac u bubregu ili bešici, zaostajanje urina bilo u bubrezima, bilo u bešici, taj oblik infekcije najčešće ne zahteva lečenje.

"Bakterije žive u organizmu, ali mu ne štete. Drugi problem je ako su te bakterije uzrok recidivirajućih upala s gore navedenim tegobama. Tada je potrebno rešiti predisponirajuće faktore. Ako ih nema, tada treba provoditi prolongiranu terapiju uroantisepticima, ističe dr. Čičin-Šain.

Lekovi vam neće biti potrebni: Pobedite ešerihiju koli na potpuno prirodan način (RECEPT)

foto: Shutterstock

Mnogo tečnostii lekarski nadzor

Dobra vest je da prilikom upale mokraćne bešike možemo olakšati simptome. Ali, treba znati da se ne smemo "lečiti" bez stručnog nadzora.

Ako je reč o blagoj iritaciji urinarnog trakta, dobar deo problema da se reši samo uzimanjem veće količine vode i čaja za urinarne infekcije. Uz velike količine tećnosti simptomi će se povući za nekoliko dana i bez uzimanja antibiotika.

"Najčešća greška je samoinicijativno uzimanje antibiotika, 'ostataka' iz kućne apoteke, u neadekvatnoj dozi. Posle samo jedne popijene tablete sve naknadno učinjene urinokulture že ostati sterilne i neće moći da dokažu koja bakterija j izazvala upalu", upozorava primarijus dr. Dalibor Čičin-Šain.

Najpre, treba dati uzorak urina za stvaranje urinokulture, a tek onda po potrebi i preporuci svog lekara uzeti antibiotik.

Kada pristignu nalazi, lekar će utvrditi je li ordinirana terapija dobra ili je treba zameniti.

Hronične urinarne infekcije muče veliki broj žena: Otkriven pravi uzrok njihovog nastanka, koji će omogućiti efikasnije lečenje!

foto: Profimedia

Kako sprečiti ponavljanje infekcije mokraćne bešike?

"Kada jednomdobijete upalu bešike, trebalo bi učiniti sve kako se ona ne bi ponavljala", kaže dr.Čičin.

  • pijte do osam čaša vode dnevno
  • mokrite svaka 2 do 4 sata i pritom izmokrite do kraja
  • popijte dve čaše vode pre i dve nakon seksulanog odnosa
  • ako je potrebno, promenite kontracepciju
  • nemojte da nosite usku odeću u području reproduktivnih organa
  • nemojte da se kupate u kadi, nego se tuširajte
  • nakon vršenja velike nužde obavezno se brišite od napred prema nazad

Ako se upala uporno ponavlja, ako suprisutna i druga stanja ili vaš organizam slabo reaguje na lečenje, najbolje je obratiti se urologu.

Koliko često perete pidžamu? Ešerihija koli, stafilokoke i cistitis vas vrebaju na spavanju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs