Pobedite dijabetes

Dr Majkl Mozli savetuje: Ako imate povišen šećer, ovo treba da jedete svaki dan

Dijabetes tipa 2 se smatra veoma ozbiljnim stanjem i ako se ne leči može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija

Medicina
14:14h Autor:
Dr Majkl Mozli savetuje: Ako imate povišen šećer, ovo treba da jedete svaki dan
Foto: Profimedia

Neke jednostavne promene načina života mogu da pomognu u sprečavanju ili kontrolisanju stanja.

Ovaj tip dijabetesa uzrokuje probleme telu sa proizvodnjom insulina. Kao rezultat toga, šećer u krvi može da poraste do rizičnog nivoa. Ako se stanje ne leči pravilno, može da dovede do oštećenja živaca, pa čak i do srčanih udara.

Doručak može značajno da utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi.

Kako treba da izgleda prvi obrok namenjen dijabetičarima?

Prema Američkom udruženju za srce, maksimalna količina dodatih šećera koju biste trebali da unesete u toku dana je oko osam kafenih kašika, a sa tim se slaže i doktor Majkl i nastavlja: "Jaja bi trebala da budu deo ishrane, ali najbolje je kuvati ih bez dodavanja soli ili masti. Na primer, kuvano ili pečeno, bez dodate soli, umućeno bez maslaca i umesto pavlake i punomasnih mleka koristite ono sa niskim procentom masnoće".

"Izbegavajte prženje jaja, jer to može da poveća sadržaj masti za oko 50 odsto", naglašava doktor.

Koji način pripreme jaja je najzdraviji: Samo ovako ćete izvući sve hranljive materije i izbeći holesterol!

Ovas je takođe odličan izbor za dijabetičare. Ovseno brašno ima nizak glikemijski indeks, pa pomaže u održavanju nivoa glukoze. Ovsena kaša je bogata vlaknima, što znači da može da uspori apsorpciju šećera u krvi, olakša varenje i bori se protiv gladi tokom ostatka dana.

"Voće može, takođe da bude odlična opcija za doručak. Dijeta koja sadrži dovoljno voća može da smanji nivo šećera u krvi, smanjiti rizik od gojaznosti, srčanih i moždanih udara. Plodovi imaju mnogo vlakana i hranljivih sastojaka što ih čini odličnim izborom za prvi obrok u danu. Dodajte jogurt i malo orašastih plodova koji će vam pomoći da se duže osećate sitim", dodaje dr. Majkl.

On naglašava: "Umesto belog hleba, odlučite se za integralnu verziju poput hleba sa semenkama bundeve, sa žitaricama, sojom i lanenim semenkama. Tkav hleb je mnogo bolje izbor za dijabetičare, ali i zdravlje probave.

Ovo je najbolji i najefikasniji način da se rashladite u vrelim letnjim danima!

Ukoliko imate potrebu za slatkim, umesto džema, isprobajte čist voćni namaz ili pire od banane. Ostali zdravi izbori su sir sa niskim udelom masti, maslac od badema ili seckana banana.

Pri kuvanju koristite što je moguće manje ulja. Kuvajte sa nezasićenim biljnim uljima, poput suncokretovog, maslinovog ili uljane repice.

"Trudite se da jedete povrće što češće kako biste telu osigurali dovoljan unos vakana", naglašava doktor.

Dr Mati sa Tajvana: Naučite telo da samo izbaci otrov. Samo tako ćete smršati bez dijete!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs