Oslobodite se problema

Strategijom protiv peruti: Kosu perite češće, a češljajte manje

Za upornu perut koristite medicinske šampone, kosu treba da perete češće da bi se uklonile ljuspice, a mogu da vam pomognu i prirodni preparati
Nega
22:34h Autor:
Strategijom protiv peruti: Kosu perite češće, a češljajte manje
Foto: Thinkstock

Tokom hladnih meseci stvaranje peruti se obično pogoršava, a neprijatne ljuspice kože češće se stvaraju kod muškaraca nego kod žena. Kod uporne peruti koje ne možete da se otarasite godinama potrebno je da potražite savet dermatologa, jer uzrok mogu da budu gljivice ili neko kožno oboljenje. Ako se perut pojavljuje povremeno, možete da pomognete sami sebi sledećim savetima stručnjaka:

Češće pranje kose

Perut mogu da dobiju i oni sa masnom, kao i oni sa suvom kožom. Dermatolozi savetuju da češće perete kosu, čak iako imate masnu kožu, jer se šamponiranjem uklanjaju i neprijatne ljuskice sa kože glave i olakšava se svrab.

Ako je perut uporna, pa zbog svraba dolazi do stvaranja krasti, najbolje je da kupite medicinski šampon sa nekim od ovih pet sastojaka - cink piriton, salicilna kiselina, sumpor, selen sulfid ili ketokonazol.

Pravilno šamponiranje

Ako koristite neki drugi šampon zbog prijatnijeg mirisa, većeg sjaja ili za održavanje boje na kosi, obavezno ga nanesite nakon šampona za uklanjanje peruti. Šamponu za perut treba od pet do deset minuta da stoji na kosi kako bi delovao.

Biljni lekovi

Perut može da se leči i biljnim lekovima, poput šampona i maski sa dodatkom prirodnog antiseptika čajevca. Savetuje se da kosu isperete i čajem od majčine dušice ili ruzmarina. Crveni luk će takođe pomoći u uklanjanju peruti zbog sumpora u svom sastavu, a koristite ga svežeg tako što čete prepolovljenim lukom istrljati teme.

Važnost ishrane

B vitamin je važan saveznik u borbi protiv peruti, a pronaći ćete ga u živinskom mesu, ribi i zelenom lisnatom povrću. Detoksikacija organizma uz pomoć čaja od nane takođe će umanjiti ovaj kožni problem.

Što manje češljanja

Kod češljanja dugim potezima provlačite četku od korena prema vrhovima, kako bi se sebum sa kože glave pravilno rasporedio. Oštri češljevi i plastične četke sa puno čekinja dodatno će oštetiti teme i pogoršaće problem, pa je bolje da koristite četke sa prirodnim materijalima, poput drva, i sa prirodnom dlakom. Kosu češljajte jednom dnevno, savetuju stručnjaci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs