Tajna pravilnog šminkanja

Dnevna šminka: što manje rumenila, to bolje i prirodnije

Nakon nanošenja podloge, lice oivičite tamnijim puderom i svetlijim hajlajterom za prirodan izgled. Igrom boja možete da stanjite nos i istaknete lepotu
Nega
12:44h Autor:
Dnevna šminka: što manje rumenila, to bolje i prirodnije
Foto: Thinkstock

Kako biste istakli prirodnu lepotu, važno je da izaberete dobre nijanse podloge, pudera i hajlajtera u kamenu. Puder za senčenje trebalo bi da bude dve nijanse tamniji od podloge, a hajlajter nijansu svetliji od kože. U zavisnosti od toga kakvo lice imate, možete da istaknete prednosti i sakrijete mane, na primer da istaknete jagodice ili vilicu, suzite lice, grube crte lica možete da učinite nežnijim ili da smanjite visoko čelo.

Puderom za senčenje ističu se delovi ispod jagodica, slepoočnice i ivice čela, a hajlajterom sva izbočenja - jagodice, vrh nosa, vrh brade, luk iznad usana i deo ispod obrva.

Kada ste istakli ono što želite, pripazite na oči. One ne smeju da budu previše istaknute jer ćete time da narušite prirodan izgled. Umesto toga izaberite neutralne boje ili one koje se slažu sa vašim tenom. Crni tuš ili olovku izbegavajte jer licu daju “težak” izgled.

Umesto toga, uz ivicu gornjeg kapka povucite crtu smeđom ili sivom olovkom koja će istaći oči, a neće biti previše upadljive. Za dodatni efekt možete da ih uvijete.

Posebno obratite pažnju na rumenilo. Uvek ga nanesite manje nego što nameravate, a za prirodan izgled najbolja su ona bronzanih tonova. Na kraju je dovoljan samo neutralan ruž i malo sjaja da zablistate.

Pravilnim konturisanjem do savršenih crta lica

Niko se nije rodio sa savršenim crtama lica. Ali uz savladavanje umeća senčenja, čiji je cilj da “popravite” crte lica možete da ih učinite savršenim. Pre svega morate da otkrijete koji oblik lica imate i kako da istaknete prednosti i da sakrijete nedostatke. Kada to otkrijete, samo morate da vežbati.

Osim pudera, za konturisanje će poslužiti i bronzer nijansu, dve tamniji od podloge ili boje kože. Najbolji izgled ćete postići kosom četkicom za konturisanje.

Vilica i obrazi

Četkicom za konturisanje prođite ispod vilice, a onda pređite preko vrhova jagodica. Iznad njih nanesite hajlajter.

Stanjite nos

Osenčite svaku stranu nosa puderom za konturisanje, pa hajlajterom pređite po sredini kako biste ga vizuelno stanjili.

Podignite kapke

Od trepavica do vrha obrva nanesite puder za senčenje, a ispod obrva stavite malo hajlajtera. Četkicom ublažite oštre linije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs