Ne očajavajte

Pomoć oštećenoj kosi iz kućne radinosti

Pakovanje od meda i maslinovog ulja, belanca i jogurta, ali i čajevi od ruzmarina i majčine dušice najbolji su lek ukoliko ste preterali sa hemijskim tretiranjem kose
Nega
15:16h Autor:
Pomoć oštećenoj kosi iz kućne radinosti
Foto: Thinkstock

Ukoliko ste kosu tretirali hemikalijama, farbali je, peglali i doveli do kritičnog stanja, vreme je da prestanete sa tim i da joj pomognete da se oporavi. Ako je i vaša kosa suva, beživotna i neukrotiva, ne očajavajte, jer lek postoji.

Najbolje bi bilo da ošišate oštećenu kosu, ali ukoliko je problem ozbiljan, a ne želite da drastično menjate frizuru, možete da je privremeno zalečite i oživite. Nakon ovih tretmana, trudite se da kosu ne farbate intenzivno, ne iščešljavate, ne fenirate i ne peglate mnogo. Preporučujemo da je perete prirodnim šamponima i da je sušite bez fena za kosu. Tokom oporavka, koji može da potraje mesecima, povremeno skraćujte vrhove.

Možete da probate i neki od specijalnih proteinskih tretmana u frizerskim salonima, koji mogu da vam, bar malo, oporave kosu. Brazilsko, keratinsko feniranje je nekima pomoglo. Ali takve posete fruzerima mogu da budu skupe, a uvek imate opciju da probate sa tretmanima za kosu iz kućne radinosti.

Najjednostavniji klasični tretman za ozbiljno oštećenu kosu uključuje med i maslinovo ulje. Pomešate pola šolje meda i 3 kašike maslinovog ulja – nanesite smesu na kosu, pokrijte glavu kapom za tuširanje i ostavite da deluje pola sata. Nakon toga operite kosu kao i obično.

Za oporavak kose možete da iskoristite i jaja. Izmiksate jedno belance i 6 kašika nezaslađenog jogurta. Naneste ih kosu i ostavite da deluje 15 minuta pre pranja.

Probajte i sa celim jajetom izmešanim sa 4 kašike maslinovog ulja, koje treba da držite na kosi 10 minuta, pod kapom za tuširanje. Nakon toga je operite.

U ovu svrhu može da posluži i avokado. Masku pravite od mešavine pola izgnječenog avokada, 1 kašike maslinovog ulja, pola banane i 1 žumanca. Smesu dobro umasirajte na teme i u kosu, pokrijete kapicom i ostavite da deluje 45 do 60 minuta. Isperite je dobro i operite šamponom.

Iskoriste čajeve za oštećenu kosu

Najbolji za ovu namenu su sušeni listovi ruzmarina ili majčina dušica.

Skuvajte 1/3 šolje iseckanih listova ruzmarina sa dve šolje vode. Kuvajte 5 minuta, a kada se ohladi, čaj procedite i sipajte u bocu sa raspršivačem. Držite je u frižideru i povremeno išpricajte kosu.

Kada je u pitanju majčina dušica: kuvajte 10 minuta 7 kašika sušene majčine dušice u dve šolje vode. Kada se čaj ohladi, procedite ga i nanesite na kosu masirajući. Nije potrebno ispiranje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs