Napravite promenu

Imate problema sa masnom kosom? Ovo je rešenje!

Pranje kose svaki dan i više je nego nepraktično, a šampon najčešće još više iritira teme glave, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlezda
Nega
09:50h Autor:
Imate problema sa masnom kosom? Ovo je rešenje!
Foto: Shutterstock

Imate problema sa masnom kosom i isprobali ste sve moguće šampone i preparate kako biste suzbili mašćenje temena, ali ništa ne pomaže? Taj problem muči brojnu žensku, pa i mušku populaciju i nakon što izađe iz puberteta. Postoje različite teorije zbog čega se kosa masti. Prema istraživanjima sprovedenim u SAD-u, mašćenje kose može da prouzrokuje blaži ili jači hormonski poremećaj, stres, kontracepcijske pilule, pa čak i često češljanje kose. Naime, češljem ili četkom za kosu sa kojim na neki način stružete po koži glave, skidate masnoću i prenosite je na vrhove kose. Osim toga, za masnu kosu može biti odgovorno vlažno vreme, masna hrana, često prolaženje prstima kroz kosu, kao i razni preparati za kosu.

Pranje kose svaki dan i više je nego nepraktično, a šampon najčešće još jače iritira teme glave, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlezda, piše Žena.hr.

Kako prati kosuKada kupujete šampon, tražite onaj koji je namenjen za masnu kosu ili volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje hemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo da smanji iritaciju kože glave. Ispirite kosu u mlakoj vodi jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte da upotrebljavate regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh dlake.

Između pranja, kosu dirajte i češljajte što manje. Možete da pokušate sa vrlo malom količinom bebi pudera kako bi vam upio višak masnoće ili sa šamponom u spreju.

I frizura je bitnaVerovali ili ne, čak stil frizure koju nosite može da utiče na mašćenje vaše kose. Ako vam se kosa brzo masti, izaberite frizuru koju je lako održavati i koja daje vašoj kosi volumen. Kosa ošišana u više slojeva, odaje utisak punije kose i iako će vam biti masna, neće se tako činiti. Izbegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima videti da vam je kosa masna. Maknite kosu s lica što je više moguće, a ako imate dugu kosu, vežite je u rep. Ako je ikako moguće, nemojte da upotrebljavate fen za kosu, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama. Lagane kovrdžice će vam pomoći da kosa bude više u vazduhu, a ne slepljena na temenu, pa se neće toliko mastiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs