Spremite vašu kosu za hladne dane

U inat hladnoći: Ishranom do zdrave kose zimi

Osim preparata za negu kose zimi, ne smete izostaviti pravilnu ishranu bogatu povrćem, jajima i smokvama, koja će vašu kosu snabdeti neophodnim hranljivim materijama
Nega
14:20h Autor:
U inat hladnoći: Ishranom do zdrave kose zimi
Foto: Shutterstock

Jaja

Jaja blagotvorno deluju na kosu, a za to su zaslužni cink, sumpor i vitamin B kojima obiluje. Cink reguliše proizvodnju ulja u folikulima, sumpor učvršćuje vlasi, a vitamin B povećava fleksibilnost kose čime se smanjuje rizik od pucanja. Kuvana ili pečena, jaja su odlična za početak dana, a njihova prednost je u tome što ih možete puniti povrćem i gljivama.

Čia semenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje kosi daju elastičnost i jačaju vlasi. Masne kiseline takođe hrane vlasište i kosi vraćaju sjaj. Čia semenke mogu se kombinovati sa žitaricama i jogurtom, a dodaju se i pudinzima i šejkovima. Dostupne su u prodavnicama zdrave hrane.

Masline

Masline sadrže vitamin E koji povećava dotok krvi u vlasište i stimuliše rast kose. Ulje iz ploda čuva fleksibilnost vlasi, daje im mekoću i sprečava isušivanje i pucanje.

Kelj

Kelj je odličan izvor magnezijuma i karotenoida, fitohemikalija koje pomažu u izgradnji vlasi. One stimulišu proizvodnju elastina i keratina koji kosi daju elastičnost i sjaj.

Grejpfrut

Grejpfrut je bogat vitaminom C nužnim za sintetizovanje kolagena koji kosi daje elastičnost i čvrstoću. On takođe pojačava cirkulaciju i prokrvavljenost vlasišta što stimuliše rast kose. Odličan je dodatak doručku, a može se jesti svež ili u kombinaciji sa žitaricama.

Smokve

Zbog velike količine gvožđa koje poseduju, smokve poboljšavaju cirkulaciju i stimulišu rast kose. Upravo je nedostatak gvožđa jedan od glavnih razloga za opadanje kose, a istraživanja su potvrdila da se konzumiranjem hrane bogate ovim metalom kosi vraća volumen i jača koren.

Blitva

Blitva sadrži magnezijum, beta-karoten, vitamin C i sumpor koji stimulišu proizvodnju keratina, elastina i kolagena nužnih za čvrste i elastične vlasi. Jedenjem blitve kosa postaje otpornija i sjajnija, a smanjuje se i mogućnost od mršenja.

Smeđi pirinač

Zimi je kosi potrebna posebna nega zato što je nepovoljni vremenski uslovi isušuju i čine lomljivom. U nezi kose, ali i noktiju pomažu namirnice iz kuhinje kao što je smeđi pirinač. On je bogat vitaminom B koji poboljšava elastičnost vlasi i smanjuje pucanje, a uključivanje ove namirnice u prehranu stimuliše obnovu folikula i jača koren kose.

Crveni kupus

Crveni kupus, baš kao i borovnice, sadrži antocijan, pigment koji čuva zdravlje kose. On smanjuje oštećenja nastala od sunca i agresivnih preparata za negu. Kupus se najčešće priprema kao salata, a preporučuje se da ga jedete što češće, naročito zimi zato što osim kose jača i imunitet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs