Mali trikovi za zdravo i lepo lice

Upozorenje: Zašto je ovakvo skidanje šminke opasno?

Vlažne maramice mogu dodatno da isuše i iziritiraju kožu, pa mogu biti štetne po vaše zdravlje, zato je neophodno da svaki put nakon njihovog korišćenja obavezno lice isperete vodom
Hair & Makeup 29.11.2013. - 18:18h
Foto: Shutterstock

Uveče jedva čekate da skinete šminku i oporavite vaše lice, ali pazite da tako svojom koži ne učinite medveđu uslugu. Ako su vlažne maramice vaš izbor, postoji jedna stvar na koju morate da obratite pažnju. Aktivni sastojci u maramicama su uglavnom isti kao i u kremama za čišćenje lica, ali ono što je neophodno da uradite nakon korišćenja vlažnih maramica jeste obavezno ispiranje lica vodom. Pored toga, mnoge od njih mogu da iziritiraju kožu, smatra njujorški dermatolog Merijan Mikail.

 

Maramice su brz i pouzdan način za skidanje šminke, ali nisu dobra opcija za zdravlje kože. Ako ne odstranite aktivne sastojke u maramicama, na koži može ostati prevelika koncentracija emulgatora. Za osetljive tipove kože to može biti posebno nepoželjno, jer može dodatno da isuši i iziritira kožu. Pored toga, neke maramice sadrže alkohol, a to može dovesti i do peckanja kože.

 

Osim toga, da bi što duže trajale, maramice moraju u sebi da sadrže i konzervanse, poput formaldehida, a oni se klasifikuju kao karcinogeni, pa je najbolje izbegavati ih.

 

Naravno, ako se koriste samo povremeno, na putovanjima, u teretani ili slično, nema razloga za brigu. 
Ako koristite vlažne maramice za skidanje šminke treba da sledite sledeća pravila:

 

1. Nakon korišćenja maramica, lice što brže operite vodom kako biste isprali sve iritirajuće sastojke.

 

2. Izbegavajte da ih koristite za područje oko očiju i neposredno oko usana, jer su to najosetljiviji delovi lica.

 

3. Ako imate suvu ili kombinovanu kožu, nahranite dodatno kožu nakon korišćenja maramica.

 

4. Proveravajte sastojke, kupujte po mogućnosti one sa što manje formaldehida kao što su 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol.

 

5. Ne kupujte parfimirane maramice, jer mogu dodatno da nadraže kožu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...