Kako hemikalije deluju na vašoj glavi

Opasne boje: Farba za kosu izaziva alergiju!

Kako biste proverili da niste u opasnoj zoni, nanesite malo boje na unutrašnju stranu zgloba ili iza uveta
Nega
13:24h
Opasne boje: Farba za kosu izaziva alergiju!
Foto: Shutterstock

Da je vaša kosa često bombardovana otrovima potvrđuju i sve opasnosti koje vrebaju od farbi. Stručnjaci za farbanje kose, Nikita Vilson i Elizabet Filips, objasnili su kako farba zaista deluje na vlasi. One kažu da boja mora da pređe nekoliko prepreka pre nego što uđe u dlaku, a prva od njih je kutikula. To je nešto kao kora drveta, ona štiti vlas od spoljašnjih uticaja.

Da bi boja ušla u dlaku, kutikula mora da bude podignuta. Onda na scenu stupa amonijak, koji povećava pH dlake, usled čega se kutikula podiže. Problem je u tome što, kada je jednom poremetite, nastaje trajna šteta na kosi.

Peroksid uništava pigment

Sledeći korak je farbanje kose. Kako biste došli do željene boje, vaša prirodna boja mora biti uništena. Tada nastupa peroksid, koji razgrađuje prirodni pigment, a on dodatno šteti kosi jer je isušuje. Kad je kutikula podignuta, a pigment razgrađen, kosa izgleda kao slama.

Na redu je farba

Kada farbu nanesete na vlasi, ona ulazi u dlaku i odmah počinje da deluje. Kutikula je i dalje podignuta, a što je duže takva, više slabi. Kad isperete farbu sa kose, ona se spušta, ali šteta je već uveliko učinjena.

Proverite da li ste alergični

Alergijske reakcije na farbu za kosu su prilično zastrašujuće, ali, na sreću, veoma retke. Ipak, alergija se može javiti i zato treba biti veoma oprezan.

Zato svaki put pre farbanja malo boje stavite na unutrašnju stranu zgloba na ruci ili iza uveta, sačekajte 24 sata i posmatrajte. Ako je sve u redu, možete početi da se farbate, a ako ima promena, zaboravite na ovaj tretman za vaše dobro.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

kosaFarbanje