Neverovatno

Zašto kosa sedi pre vremena: Ima rešenja, proverite jedan vitamin!

Samo u jednom slučaju ništa ne može da se uradi
Nega
21:10h Autor:
Zašto kosa sedi pre vremena: Ima rešenja, proverite jedan vitamin!
Foto: Shutterstock

Seda kosa nije tako učestala pojava kod žena u dvadesetim i tridesetim, pa je sasvim normalno što se žene zaprepaste kada u ovako ranom dobu primete prve bele vlasi.

Nažalost, ovaj fenomen je sve češći, a dešava se iz nekoliko razloga.

"Prvo što treba da znate jeste da kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake", objašnjava profesor dermatologije Geri Goldenberg.

Folikuli još uvek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili belu.

"Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osedeli, verovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi", kaže dermatolog Džošua Zajhner.

Hiljade ljudi spasio od ćelavosti i opadanja kose: Recept koji obnavlja čak i uništen koren!

Ali, ako niko u vašoj porodici nije rano osedeo, moguće je da vaša kosa beli iz sledeća tri razloga:

Pušenje

"Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike. Takođe, moguće je da slobodni radikali koji se zbog pušenja razmnožavaju, oštećuju folikule dlake i uzrokuju preranu pojavu sedih", otkriva Goldenberg i savetuje prestanak pušenja kao najbolju terapiju.

Nedostatak vitamina B12

"Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sedih", ističe Goldenberg. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ipak, pre nego što navalite na suplemente, proverite nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu.

Sve posledice manjka vitamina B12: Vrtoglavice, zaboravljanje, Alchajmerova bolest!

Stres

Sigurno ste za ovo već čuli, a naučnici su dokazali - česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi.

"Iako nema direktne veze, stres povećava nivo koritzola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima", kaže dermatolog Goldenberg.

Na veliku žalost, Goldenberg tvrdi da kosa koja je jednom osedela više nikad ne može da vrati prirodnu boju, uprkos različitim receptima koji se dele na internetu, ali savetuje da preduzmete sve korake kako vam cela kosa ne bi ubrzo postala bela. Naravno, ako nije u pitanju genetika - tu rešenje, osim farbanja, ne postoji.

(Stil.kurir.rs)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs