Da li ste znali?

Noćna mora mnogih žena: 5 glavnih uzroka masne kose!

Stresne situacije ili stresan život mogu prouzrokovati da se nivo hormona kortizola poveća, što vodi ka većoj proizvodnji ulja na skalpu
Nega
21:40h Autor:
Noćna mora mnogih žena: 5 glavnih uzroka masne kose!
Foto: Shutterstock

Ukoliko imate sreće kosu perete jednom ili barem dva puta nedeljno. Ipak, mnogo je onih koji se suočavaju sa problemom masne kose, odnosno, kose koja se nakon pranja veoma brzo masti, pa bi mogli prati kosu svaki dan.

Postoji 5 razloga zbog kojih se to dešava, pa ako pronađete srž problema lako ćete moći da ga rešite.

1. Stres

Stresne situacije ili stresan život mogu prouzrokovati da se nivo hormona kortizola poveća, što vodi ka većoj proizvodnji ulja na skalpu. Najbolji lek je rad na sebi i opuštanje, ali i svakodnevno četkanje može biti od pomoći.Naime, tako ćete rasporediti ulje po celoj kosi, a ne da se nagomilava na jednom mestu i kosa će izgledati čistije.

2. Ishrana

Previše mlečnih proizvoda, šećera, ugljenih hidrata i hidrogenizovanih ulja mogu izazvati hiperprodukciju sebuma na koži glave. Pokušajte sa zdravijom ishranom, a upotrebu navedenih namirnica smanjite koliko možete.

Kosa se mastila i opadala, htela da je ošiša na 2 cm: Šampon od dva sastojka je spasio! (RECEPT)

3. Hormonski disbalans

Kada hormoni polude to će se odraziti i na vašu kosu. Rešenje je da ste svesni toga i držite se režima koji će vam pomoći da se hormoni vrate u normalu, a do tada šamponi za masnu kosu, ako i oni za suvo pranje mogu da vas spasu.

4. Geni

Ukoliko su najbliži članovi porodice imali problem sa masnom kosom, na žalost, moguće je da i vi, zahvaljujući genima, imate isti problem. Takođe, nasledne bolesti kao što su policistični jajnici mogu uzrokovati manjak vitamnina B6 i nezasićenih masnih kiselina, što dovodi do pojačane proizvodnje ulja. Rešenje u unošenju namirnica ili suplemenata bogatih ovim sastojcima.

5. Nezasićene masne kiseline su veoma važne

Ukoliko konzumirate orahe, bademe, semenke, ribu i integralne žitarice, pomoćićete svom organizmu, ali i kosi tako što će se vidno smanjiti njeno mašćenje.

Lek za ćelavost kod žena i muškaraca: Kosa kao griva već za mesec dana! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs