Pogledajte

Koliko je stara vaša kosa: Ovako treba da se menja i izgleda s godinama! (FOTO)

Kosa ne mora da bude jedan od pokazatelja starenja, ističe Seli En Tarver, ekspert trihologije koja otkriva kako de predupredimo proređivanje i opadanje kose koje dolazi sa godinama
Nega
04:32h Autor:
Koliko je stara vaša kosa: Ovako treba da se menja i izgleda s godinama! (FOTO)
Foto: Profimedia / AP

Hrapava i suva koža na rukama, izražene bore oko očiju i usana, tamne mrlje na licu i smežurana koža na vratu prvi su znaci starenja.

Međutim, kosa ne mora da bude jedan od njih, ističe Seli En Tarver, ekspert trihologije koja otkriva kako de predupredimo proređivanje i opadanje kose koje dolazi sa godinama. Inače, trihologija je posebna grana dermatologije koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti kose i vlasišta.

Seli ukazuje na promene koje se dešavaju na kosi u različitim starosnim dobima. Ovo su njeni saveti kako da kosu održimo mlađom s godinama, piše Daily Mail.

Kosa u 20-im godinama

U dvadesetim godinama vaša kosa treba da bude sjajna i bujna poput Adeline. Uživajte u svojoj kosi, pustite je da raste, farbajte, eksperimentišite sve dok ne nađete frizuru koja vam najviše odgovara. Međutim, ako vaša kosa nije tako "vesela", proverite da li se razlog za to krije u nekom zdravstvenom problemu ili je u pitanju nedostatak gvožđa. Ne ignorišite ove simptome.

"U 20-im godinama vaša kosa treba da bude gusta i sjajna kao kada ste bili u tinejdžerskom periodu. Ako primetite problem u vidu promena u kvalitetu vaše kose, reagujte na vreme. Proverite ishranu, način života, navike, uradite proveru krvne slike. Na vreme se uhvatite u koštac sa ovim problemom, kako u starosti situacija ne bi bila mnogo gora", kaže Seli En za Daily Mail.

Izbelite lice uz pomoć kvasca: Bore nestaju kao gumicom izbrisane! (RECEPT)

Foto: AP
Foto: AP

Kosa u 30-im godinama

Mnoge žene u tridesetim godinama imaju decu, a stoga i veće hormonske i fizičke promene na telu, nedostatak sna, ubrzaniji način života, poslovne i kućne obaveze, što se može odraziti i na izgled kose. Čini se da vojvotkinja od Kembridža nema problem sa postporođajnim proređivanjem i gubitkom kose.

"Ako ste rodili dete u 20-im ili 30-im godinama, veće su šanse da doživite određene promene u izgledu kose. Često se javlja nizak nivo gvođža u organizmu, jer se zalihe gvožđa troše u trudnoći", kaže Seli i dodaje:

"Unosite što više hrane bogate gvožđem sve dok ne sredite njegov nivo. Ovaj problem je relativno brzo i lako rešiv".

U 90. godini ima lice duplo mlađe žene: Ovako izgleda majka čuvene pevačice! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kosa u 40-im godinama

Kažu da pravi život počinje u 40-im, ali godine koje ste prešli ostavljaju traga na kosu. Tri su glavna uzroka: stres, hormoni i nedostatak gvožđa.

"Nadajmo se da ćemo u 40-im godinama imati više novca koji možemo da potrošimo na sebe, a samim tim i na negu kose i dobrog frizera. Ako su se vaši problemi javili još u 30-im, i tada ih niste rešili, sada je krajnji trenutak. Najpre proverite krvnu sliku i da li su vam svi parametri u redu", kaže Seli.

Kosa u 50-im godinama

Menopauza ima nezaobilazan uticaj na izgled kose, naročito ako imate genetskih predispozicija za opadanje kose. Međuti, ako vaš gubitak kose ima veze sa nedostatkom gvožđa, prestanak menstrualnog ciklusa pomoći će vam da održite nivo gvožđa u organizmu i imaće pozitivne efekte.

Glumica Keri Fišer, najpoznatija po ulozi u filmu Ratovi zvezda, uskoro puni 60 godina, a njena kosa i dalje ima gustinu i sjaj.

Poroci i godine ih upropastili: Ove zvezde su potpuno propale! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Gubitak kose zbog menopauze najvidljiviji je s prednje strane. Tretmani treba da se baziraju na očuvanju vaše kose takve kakva je i u njenom poboljšanju, a ne u pokušajuma da vratite kosu kakvu ste imali u 20-im i 30-im godinama. Međutim, nekim losionima može da se postigne kontra efekat - pre svega se misli na one koji se nanose nakon sušenja kose, jer slepljuju dlake i čine da kosa izgleda tanje nego što to zaista jeste. Laserski tretman je dobro dugoročno rešenje jer stimuliše cirkulaciju i hranljive materije do folikula dlake, stimuliše i reguliše rast kose", objašnjava Seli En za Daily Mail.

Kosa u 60-im godinama

Seli En ističe da, ukoliko do svoje 60. godine niste iskusili gubitak kose poput glumice Meril Strip, treba da budete zahvalni jer je samo mali broj žena takve sreće.

"U 60-im godinama i kasnije, sa kosom se dešavaju iste promene kao i sa kožom. Svaki tretman postaje manje efektivan, nekada čak i kontra produktivan. Ključno je da vodimo računa o kosi, a činjenica je da radije dajemo novac na razne kreme za podmlađivanje nego na preparate za kosu", zaključila je Seli En za Daily Mail.

Žene, prst na čelo: Tanja Bošković jednim savetom održala lekciju mladima!

Foto: AP
Foto: AP
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs