Nega pre svega

Jednostavne maske za svaki tip kose

Ukoliko imate problem sa masnom kosom, svrabom, lomljivom, suvom i kovrdžavom, ove maske će vam pomoći, a materijal za njihovu pripremu se nalazi u vašoj kuhinji
Nega
19:10h
Jednostavne maske za svaki tip kose
Foto: Shutterstock

Da bi kosa bila zdrava morate je paziti i maziti, od spoljašnosti do njene srži. Ono što jedete i pijete ima velikog uticaja na izgled i zdravlje vaše kose, a za nju se možete brinuti još i uz pomoć regeneratora, toplih ulja i maski za kosu.

Poput maske za lice, maske za kosu se prave od namirnica koje verovatno imate kod kuće, a kada se nanesu pustite ih da odstoje nekoliko minuta. Nisu vam potrebne nikakve skupocene namirnice da biste napravili neke od ovih jednostavnih maski za svaki tip kose.

Normalna kosaZa normalnu kosu izmešajte bananu, jaje i ulje sa vitaminom E kako biste dobili finu pastu. Nanesite smesu na kosu da biste joj podarili snagu i sjaj. Ulja daju snagu i hidrataciju, dok se jaja brinu za ispucale vrhove. Ove sastojke možete probati samostalno: zgnječite bananu i dodajte je na kosu nekoliko minuta pre šamponiranja, ili razmutite jedno jaje i nanesite ga na vrhove kose odmah nakon šamponiranja, pa isperite.

Svrab kože glaveAko vas svrbi koža glave, potreban vam je negujući i opuštajući tretman. Za ovu svrhu su odlična umirujuća ulja: kokosovo, jojobino ili maslinovo ulje. Pomešajte avokado sa nekim od ovih ulja za masku, a umesto ulja možete dodati i majonez u kojem se nalaze jaja. Ova mešavina će zasigurno umiriti vaše teme.

Lomljiva kosaLomljivoj kosi nedostaju proteini koji bi je hranili skroz od korena do vrhova. Jaja i majonez su prepuni proteina: koristite iz zajedno ili odvojeno ako je vaša kosa suva i lomljiva. Za uvenulu, bezizražajnu kosu trebaće vam jači tretman: u blenderu pomešajte pola avokada, četvrtinu šoljive majoneza i pola kašičice kokosovog i maslinovog ulja, te kašičicu meda sa trideset mililitara. Nanesite ovu masku na vlažnu kosu i raščešljajte je kako bi maska bila pravilno raspoređena na celu površinu kose i sastojci se u potpunosti upili. Isperite hladnom vodom.

Suva i kovrdžava kosaBanane i med su još jedna dobra kombinacija za suvu i kovrdžavu kosu. Izmešajte pola zgnječene banane sa dve kašičice meda i nekoliko kapi ulja po vašem izboru. Pustite da odstoji na kosi ispod kapice za tuširanje dvadesetak minuta pre nego što smesu isperete.

Masna kosaZa masnu kosu, jabukovo sirće i limun su najbolji izbor. Četvrtinu čaše jabukovog sirćeta pomešajte sa jednom kašičicom isceđenog limuna i dobro izmešajte, pa nežno umasirajte u teme. Pustite da odstoji nekoliko minuta pre ispiranja. Ovo balansira nivo ulja u vašoj kosi, otklanja bakterije pa čak i perut.

Ovde možete pročitati šta nikada ne biste smele da radite svojoj kosi kako ne bi izgledala kao slama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

kosaMaske