Rok trajanja šminke

Kada je vreme da sa police bacite proizvode za šminkanje?

Često nismo ni svesni kakva je šteta od korišćenja proizvoda kojima je istekao rok trajanja jer se ona ne vidi odmah. Dajemo vam kratak vodič za rok upotrebe osnovnih preparata za ulepšavanje
Nega
11:12h Autor:
Kada je vreme da sa police bacite proizvode za šminkanje?
Foto: Shutterstock

Svi proizvodi za šminkanje imaju svoj rok trajanja i to relativno kratak. Iako je na svim proizvodima otisnut, često je problem što se nakon kraćeg korišćenja te oznake na proizvodu izbrišu. Ili na njima piše rok upotrebe od otvaranja proizvoda, a nije lako zapamtiti za svaki proizvod kad je otvoren. Često nismo ni svesni kakva je šteta od korišćenja proizvoda kojima je istekao rok trajanja jer se ona ne vidi odmah. Hoće li vam zatvoriti pore, iziritirati kožu ili oči, izazvati alergiju, crvenilo ili peckanje, upalne procese i slično, zavisi od vas i od proizvoda.

PodlogePo pravilu se preporučuje da se podloge za šminku ne koriste duže od godinu dana do godinu i po nakon otvaranja proizvoda. Takođe, uzmite u obzir da je rok trajanja proizvoda na bazi vode kraći nego onih na bazi ulja. Ako neki proizvod niste koristili duže vreme, pažljivo pogledajte kako sada izgleda i kakve je boje i gustine, te ćete po tome utvrditi u kakvom je stanju.Puder u prahu i kamenu i rumenilaRok je 1 godina do 2, zavisno od kvaliteta proizvoda. Nemojte koristiti proizvode koji su promenili boju, niti pudere u prahu koji su se zgusnuli i stvrdnuli jer su izgubili vlažnost. Ruževi i sjajevi za usneOni obično traju 1 do 2 godine. Njih je dobro ne izlagati suncu i svetlosti, kao i bilo kakvom drugom izvoru toplote. Valjanost ćete ruževima produžiti ako ih po toplom vremenu čuvate u frižideru. Tečni sjajevi za usne imaju limitiraniji rok od ruževa i njega je teško produžiti.

Olovke za oči i ustaTrajanje olovke za oči i usta se procenjuje na nekih 1-3 godine. Što ih više koristite, to im se skraćuje rok trajanja, ne samo zbog toga što se tako i brže troše, nego što se onda na njima više nakupljaju bakterije. Eyeliner, pak, ima najkraći rok trajanja i u pravilu ga je najbolje koristiti maksimalno 6 meseci od datuma otvaranja.

Senke za oči

Senke u kamenu ili prahu imaju rok trajanja i do 2 godine. Tečne senke imaju kraći rok trajanja, kao i svi tečni proizvodi.

MaskaraOna je proizvod koji definitivno ima najkraći rok trajanja. Kvalitet maskare opada od trenutka kada je prvi put otvorena. Što je proizvod više na vazduhu, to se brže uništava.

Lak za nokteMože se koristiti 1 do 2 godine. Lako ćete primetiti kada više nije dobar jer se zgusne, ne nanosi se pravilno i slično.

Kreme i drugi kozmetički preparatiSvi oni imaju ograničen rok trajanja, no njih najčešće potrošimo i pre isteka tog roka. Pažnju treba obratiti na kreme za sunčanje, koje se koriste samo leti, pa ukoliko ih nismo potrošili, čekaju sledeću sezonu, iako to i nije najbolje rešenje jer one u međuvremenu često izgube svoju efikasnost.

Ako znate da vam neki tip proizvoda traje duže, a nema jasno otisnut rok trajanja, na dno zalepite etiketicu sa datumom otvaranja proizvoda. Ako to ne radite, onda kad shvatite da je neki proizvod prilično dugo otvoren, bolje bi bilo da ga bacite, nego koristite. A, iz svega gore navedenog možete zapamtiti da je neki rok od 2 godine maksimalan za većinu proizvoda i 2 godine nakon otvaranja nijedan proizvod ne bi trebalo koristiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs