Promena boje bez hemijskog tretiranja

Leto: Idealno doba za posvetljivanje kose

Sunce će ubrzati proces, a jednostavni, kućni recepti će pomoći da prirodnim putem kosa postane nekoliko nijansi svetlija
Nega
10:22h Autor:
Leto: Idealno doba za posvetljivanje kose
Foto: Shutterstock

Leto je idealno doba na prelaz u svetliju nijansu kose. Posle izlaganja sunčevoj svetlosti mnogim ženama kosa posvetli nekoliko tonova, a najlakše je onima koje imaju tamno plavu ili svetlo smeđu boju kose. Mnoge prirodne namirnice imaju svojstva posvetljivanja pramenova, a sunce samo ubrzava čitav proces.

Limun je poznat po svojstvima posvetljivanja kože, tkanina, ali i kose. Svetli pramenovi dobijeni takvom metodom izgledaju vrlo prirodno. Izmešajte limunov sok iz jednog svežeg limuna sa 6 kašika vode (za srednju dužinu kose) i utrljajte u suvu kosu. Ostavite da stoji dva sata, a na suncu provedite najmanje 30 minuta. Pre i posle obavezno nanesite regenerator jer limun isušuje kosu, a pazite da pre izlaganja suncu ne nanesete limunov sok na kožu. Ako imate prirodno tamnu kosu, nemojte koristiti limunov sok za posvetljivanje jer bi kosa mogla da dobije narandžastu nijansu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je izvrstan regenerator za kosu, a može da je i posvetli. Nanesite maslinovo ulje na kosu i pročešljajte je pa izađite na sunce. Limunov sok možete izmešati s maslinovim uljem i vodom i stavite u bočicu sa sprejom. Protresite bočicu kako bi se sastojci pomešali. Nanesite sprej na vlažnu kosu i više se koncentrišite na kosu po dužini nego pri korenu.

Izađite na sunce, a za vidljivu promenu potrebno je bar 30 minuta i više. Sprej možete nanositi više puta na kosu, a i posle kupanja u bazenu ili moru. Nakon što postignete željenu nijansu, sklonite se sa sunca. Dobro operite kosu i nanesite regenerator.

Čaj

Brinete mogu da posvetle kosu uz pomoć čaja. Posvetljivanje kose uz pomoć čaja događa se postepeno, a može se nanositi direktno na kosu ili dodati u šampon ili regenerator. Ostavite čaj da se potpuno ohladi, kosu operite šamponom i regeneratorom pa isperite čajem. Izađite na sunce i provedite 30 do 60 minuta napolju, ponavljajte ovaj postupak svaki drugi dan dok ne dobijete prirodno zlatne pramenove. Čaj od kamilice, mente ili med možete dodati u mešavinu od limunovog soka, maslinovog ulja i vode kako bi kosa prijatno mirisala i bila hidrirana. Med

Nanesite med direktno na mokru kosu i ostavite da stoji dva sata. Možete izmešati med, limun i vodu i malo maslinovog ulja i staviti u bočicu sa sprejem, naneti na vlažnu kosu i izaći na sunce na sat vremena. Posle je potrebno kosu dobro isprati kako bi se uklonio sav med.

Rabarbara

Biljka rabarbara i njen koren ne izbeljuju kosu, ali srednje svetlo smeđoj ili tamno plavoj kosi daju svetliji ton. Neki recepti predlažu da se stabljika biljke kuva u vodi, a zatim se kosa ispere tom tečnošću. Drugi koriste rabarbaru s korenom u prahu u kombinaciji s kamilicom ili je potapaju u vino.

Pivo

Svetlo pivo takođe može da posvetli kosu. Nanesite pivo na kosu i izađite na sunce, a posle sat vremena isperite kosu hladnom vodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs